Četvrtak 21.12.2017.
18:11
N. Jokić - Vesti

Porodilje pune otrova

pixabay.com
Studija u Francuskoj otkrila teške metale u organizmu trudnica

Rezultati su više nego uzbunjujući jer postoji opravdana sumnja da teški metali utiču na fetus u razvoju, kao i da će imati posledice na budući razvoj deteta.

Majke unose teške metale pre svega pušeći i jedući ribu i morske plodove iz zagađenih mora i okeana.

Zdravstvene vlasti su došle do ovih poraznih rezultata sprovodeći opsežnu studiju koja je obuhvatila preko 4.000 žena.

Analizirani su urin, krv iz pupčane vrpce i kosa. Žene koje su imale veće koncentracije olova upotrebljavale su keramičko posuđe, zanatske proizvodnje i kozmetiku koja je sadržala teške metale.

Međutim, poredeći rezultate s ranijim studijama, stručnjaci su primetili da je zagađenje olovom smanjeno.

- To je dobra vest i vezana je za zabranu olovnog benzina - rekla je novinarima Klemantin

Dermo, funkcioner zdravstvenih vlasti odgovorna za sprovođenje studije.

Loša vest je svakako činjenica da je nemoguće izbeći uticaj toksičnih materija i teških metala, jer je životna okolina jednostavno previše zagađena.

Studija je pokazala da je koncentracija visoko otrovne žive znatno veća kod žena koje su jele više ribe i morskih plodova nego kod onih koje ih nisu imale u ishrani.

Koncentracija žive i arsenika znatno je više kod Francuskinja nego kod Amerikanki, jer Francuzi imaju tradiciju raznovrsne ishrane.

Na žalost, zbog zagađenja mora i voda, bogata kulinarska tradicija postaje problem.

Studija je takođe pokazala da pasivno izlaganje duvanskom dimu ili pušenje, upotreba vode iz plastičnih boca, na nekim mestima i upotreba vode iz česme, pa čak i čaja, povećavaju izlaganje teškim metalima kao što su nikl, kadmijum i kobalt.

Način života takođe ima važnu ulogu, upozorava se u zaključcima studije.

Nađeni i tragovi uranijuma

Ova studija međutim nije mogla da odredi poreklo tragova uranijuma, hroma, cezijuma, veštačkog radioaktivnog elementa koji je stvorio čovek, a ne prirodna aktivnost. Kod 4.000 francuskih trudnica nađene su niže ili više koncentracije svih teških metala na koje su testirane, osim uranijuma.

 

2024 © - Vesti online