Subota 09.12.2017.
03:00
O. Đoković - Vesti

Uz kolo i trube nema zime

O. Đoković
Osmesi i bogate nošnje: Nastup KUD-a Izvor

Ljupka mlađana Aleksandra Milošević, nova predsednica Bisera je dobrodošlicom "načela zimu koja stiže", a besedu prepustila gradonačelnici Dransija madam Od Lagard. Potom su se nizale sve kategorije ansambala "Abrašević", "Sv. Nikola", Izvor, Oro, Biseri i dragi gost Zora iz Ratingena (Nemačka).

Ovako je počelo: ni do metra nisu narasli, a svom snagom zapevali: "Kad se Ćira zaželi medenih kolača" i u nastavku, do kraja večeri bi, stvarno, "grmi, seva, vreme se menja". Mnogo se aplaudiralo.

Nošnje bogate, delije sa šajkačama i šubarama, svakoj lepotici cvetić upleten u kosu, svaka malo nakarminisala usta, obraze nije trebalo, zarumenili se sami od sebe.

- Kad se ovako okupimo i ujedinimo, rastem od ponosa na moje folkloraše, lepo mi čuvamo našu baštinu. Ipak, meni najdraža deca uzrasta od pet do osam godina, ne brinem ja za budućnost - ushićen je svim viđenim Bojan Stefanović, predsednik Saveza folklora Srba u Francuskoj.

Milanu oduševio Pariz

Milana Ivančević, članica Zore iz Ratingena, živi u Esenu, učenica je. U društvu 20 drugara prvi put je došla u Pariz.

- Videla sam Ajfelov toranj, Trijumfalnu kapiju, e, lepote, volela bih da živim u Parizu. U folkloru sam zato što volim srpsku tradiciju, vežbamo jednom nedeljno, naporno je, svi govorimo srpski, svi smo drugari i svi smo kao jedna porodica. Volim pravu srpsku muziku, a od svega najviše kola, samo neka se igra!

Na pozornicu su stigle mame i tate, slavujski im peva golemotrbušasti Zoran Spasić, razigrao svima mladalačko srce, niko da se saplete ili uspori, u struju uključeni, na šta Bojan primeti da "ni za starost ne treba brinuti.

- Impresivno je što je ovo čevrta-peta generacija, ovde vidim babe i dede rođene na ovom tlu. Posebno bih istakao ulogu Opštine Dransi koja nam bez nadoknade daje salu za koncerte i salu sa ogledalima za probe, to naša država mora da ceni - naglašava Mića Aleksić, srpski dijasporski poslanik u Evropskom parlamentu.

Oduševljen je i Romeo Milošević, predsednik Saveza Srba u Francuskoj, navio se:
- Mladost je divna. Hvala im, čuvaju korene, dostojni su svog srpskog porekla...
I, onda? Iz dna sale - grunu kao grom, zatrese se poput zemljotresa. Izronili trubači Šta još reći? Slika Guče, sve planulo, ništa ne bi od "zime" iz naslova ovog koncerta.

2024 © - Vesti online