Utorak 05.12.2017.
04:00
O. Đoković - Vesti

"Zvukovez" probijao zidove

O. Đoković
Nikola, Dobrila, Rasinski, Dana i Tanja

Ako je i bilo bojazni da dijaspori neće prijati ozbiljna muzika, da će operski pevači unervoziti publiku, ne bi ništa od toga. U tajcu su odslušane pesme, aplaudiralo se uz povike: "Bravo", u finišu su svi bili na nogama i svima bi žao što je završeno.

A šta je to bilo toliko magično?

"Zvukovez" je ime tog koncerta održanog u Kulturnom centru Srbije, a kompozitor Rasinski je istakao čipku srpske istorije prošaranu etno-melosom. Dve završne pesme bile su na stihove Dane Dodić, a uz srpski jezik malo su u kombinaciju uleteli italijanski i francuski kroz dela Mocarta, Bizea i Napolitanca Denca.

Dijaspora se "upecala" na prve zvuke melodije "Ljubi bližnjeg svoga", a užarila u nastavku opevanim stihovima "Iz Srbije u Evropu", "Srbijo, u ime tvoje, truba naših čuje se zvuk", "Znaj, majko moja, da ti čuvam kućni prag", "Ovo je Srbija"... Te rasute emocije pojačali su i moćni Tanjin i Nikolin glas koji svojom snagom probijaju zidove, za njih je ova sala uistinu bila premala.

- Izvrsno! Tradicionalnoj muzici ozbiljnost je dala opera, a operi je nacionalna muzika dala slušljivost - slikovit je pisac Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac.

Penzionerka Gordana Mirković prilazi mladom basu:

- Rasplakali ste me. Toliko zadovoljstva, nemam reči.

U ime Ambasade Srbije došli su Marija Marinković-Medić i Ljubomir Perović, dijasporski evropski poslanik Mića Aleksić sa suprugom Radom, sala je bila puna naših Parižana.

2024 © - Vesti online