Utorak 05.12.2017.
01:00
N. Popović - Vesti

Odgovor na kritike Saveta Evropske smotre folklora: Neobavešteni šire neistine

Vesti
Dragan Ivašković

Ivašković, inače, u ovom trenutku obavlja i funkciju predsednika Saveta Evropske smotre folklora dijaspore i Srba regiona, s obzirom na činjenicu da je nemački savez domaćin sledeće Smotre koja će se, u proleće 2018. godine, održati u Banjaluci.

Đorđe, dođi u Banjaluku

Ivašković poručuje da bi rado na sledećoj Evropskoj smotri u Banjaluci naredne godine ugostio pomenutog gopodina iz Italije.
- Želim da se i on na licu mesta uveri u visoki umetnički i profesionalni nivo te priredbe, kao i doživi nezaboravno druženje sa svim mladim ljudima koji neguju tradiciju, jezik i kulturu Srba ma gde se nalazili i živeli - kaže na kraju izjave za "Vesti" Dragan Ivašković.

- Savet Evropske smotre dijaspore i Srba u regionu, postoji već 23 godine i čine ga predstavnici zemalja učesnika. Ti, najjednostavnije rečeno, delegati, prenose mišljenje i stavove svojih matičnih saveza, a onda se konsenzusom donose validne odluke kojima se Savet rukovodi - kaže za "Vesti" Dragan Ivašković.

On ističe da su najmasovniji savezi ovog Saveta Nemačka, Švajcarska, Austrija i Slovenija, "što ne znači da imaju više prava glasa u vezi sa odlukama koje se donose".

- Nelogično je, po meni da se pojedinci, poput Đorđa Milanovića iz Italije, upuštaju u nagađanja o funkcinisanju Saveta Evropske smotre, njegove odluke i principe rada - kategoričan je Ivašković

On dodaje da je "taj čovek očigledno potpuno neobavešten i zato javno iznosi netačne informacije".

- I gospodin Milanović iz Italije, u Savetu ima svog predstavnika. Ne znam da li je njegov klub Vidovdan uopšte član tamošnjeg Saveza koji okuplja folklorna udruženja Srba u Italiji, a ako jeste do njega izgleda ne dopiru povratne informacije o opštim odredbama funkcionisanja Saveta i organizaciji Evropskih smotri - smatra Ivašković.

On ističe da zaista retko mladi folkloraši iz dijaspore imaju vremena za obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti zemlje domaćina, mahom Srbije ili Republike Srpske, ali se ne radi o propustu nego o jednostavnom nedostatku vremena za takve aktivnosti jer "dug put, probe i nastupi uglavnom ostavljaju malo vremena učesnicima za nešto drugo".

- O mestu održavanja Evropskih smotri odlučuje domaćin kojem je glasanjem organizacija poverena. Napominjem da su organizatori bili i ti, da tako kažem, "mali savezi", poput onog u Rumuniji ili Francuskoj - kaže Ivašković.

Prema njegovim rečima finansijski izveštaj domaćina dostupan svima već na prvom narednom sastanku posle održane Smotre.

- "Kritičar" iz Italije očigledno ne zna i da svaki put deo prihoda odvojimo za humanitarne svrhe - kaže Ivašković.

Po njemu nema ništa čudno u tome da profesionalci koji se za tu priliku angažuju, poput članova stručnog žirija, koreografa ili muzičara, budu plaćeni za posao koji obavljaju.

- Pa zar gopodin Đorđe Milanović radi svoj posao bez materijalne nadoknade - pita se Ivašković.

Iznesite svoje mišljenje

"Vesti" će u narednim danima dati priliku svima koji žele da govore na temu Evropske smotre folklora dijaspore i Srba regiona, ne samo funkcionerima, nego i samim folklorašima, jer smo uvereni da samo na taj način izuzetno značajna manifestacija može dobiti na kvalitetu i još većem ugledu. Ovim putem pozivamo sve one koji žele da iznesu svoje mišljenje da nam se jave na mejl adresu redakcija@frvesti.com. Molimo sve one koji nam se jave ovim povodom da pošalju i svoju fotografiju.

2024 © - Vesti online