Sreda 29.11.2017.
21:11
Z. Mirković - Vesti

Recital uz muziku

Z.Mirković
Sa mladim piscima: Uljarević i Špirić

On predstavlja deo Prosvjete i nastoji da okupi mlade umetnike, pisce, slikare i glumce koji žive, rade i studiraju u Beču.

Klub takođe želi da ostvari različite projekte iz oblasti umetnosti i samim tim očuva i promoviše srpsku kulturu.

Uz magične zvuke gitare i violine, publika je uživala u autorskim stihovima o pravim i pogrešnim izborima, trenucima večnosti, ljubavi i snovima, dok su pojedini učesnici odlučili da izrecituju neka od najlepših dela domaće i svetske književnosti poput pesama "Pismo majci" Jesenjina i "Mali kameni nokturno" Mike Antića.

Ono što se posebno dopalo publici jeste izvođenje odlomka iz "Zle žene" Jovana Sterije Popovića, kao i odlomka iz "Ženskih razgovora" Duška Radovića.

Veče je ulepšao i kratak nastup Teodore Špirić, gimnazijalke i veoma mlade pevačice, koja će se uskoro bečkoj publici predstaviti prvim spotom sa pesmom na engleskom jeziku koju je sama napisala, a za koju je sama uradila i aranžman.

Za sve prisutne su tradicionalno bila pripremljena brojna iznenađenja, poput kolača sa cvetovima koji predstavljaju proleće, odnosno "jun" iz poznatih stihova Mike Antića "Ja mogu u svakom novembru da napravim jun".

To je bio citat koji je bio slogan celog događaja, a uz kolač, svaki posetilac je dobio svitak sa citatom nekog poznatog autora.

- Ovim smo dokazali, baš kao što stoji u Antićevim stihovima, da od svake večeri, pa čak i od ove maglovite jesenje, možemo napraviti proleće. Ali proleće u duši, ono koje će svaki posetilac Večeri mladih pisaca još dugo pamtiti. Obećavamo bečkoj publici još ovakvih događaja - istakla je Vesna Špirić.

Nova lica

- Pored već dobro poznatih ljubitelja pisane reči i naših prijatelja, sinoć je bilo i puno novih lica, a tražilo se i mesto više, što me čini veoma ponosnim.
Osnivanje Kluba mladih umetnika donosi mladim Bečlijama jednu platformu za kreativno stvaralaštvo raznih kulturno-umetničkih pravaca. Unapred se radujemo svim novim idejama mladih blistavih umova - poručuje suorganizator Uljarević.





 

2024 © - Vesti online