Došlo vreme za darovanje

Lična arhiva
S prošlogodišnjeg prikupljanja slatkiša

Tim povodom, obratio nam se i humanista Ilija Miki Vujović iz Pariza:

- Hajde, deco, i mala i velika, i đačići i bake i deke, ponajviše roditelji, otrčite do prodavnice s policama punih bombona i čokolada, Deda Mrazova i Božić Bata, kupite nešto, može i simbolično i prosledite teško obolelim mališanima u Beogradu, u Institutu za majku i dete. Samo da znate, nisu to malo bolesna dečica, ne boli njih zubić ili grlo, lakat i koleno od pada u igrariji, već je nešto teško i najteže, može biti i strašno i da od toga nema strašnijeg. Leče njih čike i tete u belim mantilima, prolaze oni kroz svakojake rendgene i skenere, kroz injekcije, hemije i operacije, a ne možete ni zamisliti koliko se drže hrabro i sebe junače. Ni ne plaču mnogo, ćute, trpe, stenju, uvereni da će sve to proći, pa će i oni biti kao sva zdrava deca ovoga sveta. Idu nam Nova godina i dva Božića. Radostan je dan rođenja Hristova, kite se badnjaci i jelke, a ispod postavljaju tajanstveni pokloni. Ova naša deca, za koju sada navijamo, imaće bolničku jelku, ali neće biti paketića u podnožju tog okićenog svetlucavog drveta. U stvari, uručiće im paketiće ukoliko ih vi, mali i veliki Parižani, i oni iz Epona i iz Sansa, i iz drugih gradova, i oni što zasednu po našim restoranima, i što ulaze u naše prodavnice, i u crkve Sv. Save i Sv. Petka, i oni što cupkaju i brzo noge prepliću i KUD-ovima i svi što idu u srpske dopunske školice, a takvih je najviše - navodi Ilija Miki Vujović.

Lična arhiva

Uključite se

- U Parizu ova "čokoladna akcija" traje godinama, a ja svake godine božićno-uskršnje ponavljam i pozivam druge gradove i zemlje da takvu ili sličnu organizuju. Svugde ima dopunskih škola, svugde KUD-ova, u svakom mestu postoji neki entuzijasta kojem ne bi bilo teško da slatkiše složi po kutijama i svugde deluje neka putna agencija koja je spremna da pomogne bez nadoknade otpremanje kutija do odredišta. Samo malo dobre volje. To kod nas, u Parizu, funkcioniše, nema razloga da se ne razbudi i angažuje naša dijaspora po celom svetu - reči su Ilije Mikija Vujovića.

Ovaj dobričina čeka vas kod tete Rade i čika Miće (Aleksić), u putnoj agenciji Rada voajaž i poručuje:

- Donesite vaše čokoladice, keksiće i bombone, ako želite napišite vaše ime, bilo bi lepo da i tim bolesnim mališanima uputite neku crtanu ili pisanu poruku: za brzo ozdravljenje, za srećne praznike, za odrastanje... Sve to vi možete, sve to znate, je li, svi ste srcem veliki, i oni što su mali i oni što su odavno narasli, a kako se u narodu kaže: Bog će vam vratiti. Humanost je nama urođena, a i može se naučiti. Eto, toliko od organizatora i glavnog prikupljivača ove tradicionalne božićno-novogodišnje dobroljudske akcije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Naravno, kao i po običaju, u vreme podele tih darova, novinari "Vesti" će i pisati o bolesnicima, onda ćete to i vi čitati i videti koliko je bilo potresno i tužno, veselo i lepo. Naravno da Božić i Novu godinu svi volimo. I za kraj: hvala, vama, koji razumete i osećate tuđu nesreću, koji želite da pomognete.

Adresa i kontakt

- Slatki pokloni, pisma i crteži mogu se predati nastavnicima na časovima naših dopunskih školica, a i doneti u putnu agenciju "Voajaž Rada" (11. av. de la Republiljue, 75011 Paris, tel: 01 46 000 999), gde će se pakovati u kutije i Fudeks autobusom prebaciti do Beograda i Instituta za majku i dete - kaže Miki Vujović, koji godinama ne propušta nijedan praznik, ništa ne zaboravlja, na svakoga misli i uspe da svakome na licu izmami osmeh.







 

2024 © - Vesti online