Četvrtak 09.11.2017.
10:27
Vestionline

"Srbija sudi plaćenicima u Ukrajini, a kada će Ukrajina suditi plaćenicima u Hrvatskoj?"

Tanjug
Da li je Srbija kolaterlana šteta drugih međubnarodnih relacija?: Ivica Dačić

On je naglasio da je Srbija povukla ambasadora Ukrajine na konsultacije nakon što je njegov ukrajinski kolega Pavel Klimkin pozvao ambasadora te zemlje u Beogradu Oleksandera Aleksandroviča na konsultacije.

Njih dvojica su, kaže Dačić, razgovarali o odnosima sa Srbijom i upozorili Srbiju da poštuje međunarodne obaveze, naročito kada je reč o srpskim plaćenicima za koje tvrde da ratuju na ruskoj strani u Donbasu. 

Takođe, podseća, razgovarali su o zvaničnicima koji su povezani sa Krimom ili su bili u poseti Krimu. 

- I na kraju doneli su zanimljiv zaključak da će biti na vezi sa evropskim partnerima. Šta to znači, da li je ovo bilateralni problem Srbije i Ukrajine ili je Srbija kolateralna šteta nekih drugih međunarodnih relacija, koje nikakve veze nemaju sa Srbijom - upitao je Dačić.

Podsetio je da je Srbija procesirala više desetina osoba osumnjičenih za učešće u borbama na Krimu i u Donbasu, a da je značajan broj ukrajinskih plaćenika učestvovao u borbama u Hrvatskoj, i u zločinima nad srpskim narodom u toj zemlji.

- Ukrajina te ljude nije procesirala - naglasio je Dačić. 

Prema njegovim rečima, dogovorom sa stranim partnerom želi da se postigne da se Srbija dodatno pritisne da se distancira od Rusije.

- Treba da postanemo žrtve tih odnosa u Ukrajini i žrtve problema na relaciji Zapad — Ruska Federacija - kazao je Dačić.

Zato je, dodao je, pozvao ambasadora Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića na konsultacije.

- Narednih dana ćemo se sresti da sa predsednikom Vučićem vidimo kakve dalje aktivnosti da preduzmemo kada je reč o bilateralnim odnosima sa Ukrajinom - rekao je Dačić.

Šta piše u noti ukrajinske ambasade

On je dodao da je danas tražio notu diplomatskog protokola, jer neki ambasador u našoj zemlji mora da najavi kada odlazi, ko ga menja, u kom trenutku itd.

- Danas sam dobio notu od ukrajinske ambasade, gde ne piše da je pozvan na konsultacije nego da će biti van zemlje od 6. do 12. novembra - rekao je Dačić. 

Govoreći o sastanku specijalnih izaslanika SAD i Rusije za Ukrajinu, Kurta Volkera i Vladislava Surkova, Dačić je rekao da je za Srbiju velika pohvala što su se Vašington i Moskva saglasi da je Beograd dobro mesto za vođenje mirovnih pregovora.

- Nisam siguran da je Ukrajina previše zadovoljna tima i da je zadovoljna stavovima u tim razgovorima, ali mi u tome ne učestvujemo, dajemo samo logistiku, mesto koje je osigurano da niko ne može da snima i smeta, ali ne ulazimo u sam sadržaj - kazao je Dačić, podsećajući da će drugi sastanak biti održan 13. novembra.

2024 © - Vesti online