Sreda 13.09.2017.
12:00
www.slobodnaevropa.org

Zašto je velika Kina zainteresovana za malu Srbiju?

Tanjug
"Prvi obaveštajac Kine" Meng Đijendžu

- Srbija se nalazi na značajnom logističkom i transportnom koridoru za Kinu u okviru njene inicijative "Jedan pojas - jedan put" i otuda značaj male zemlje kao što je Srbija za Kinu - kaže za RSE saradnica berlinskog Merkator instituta za kineske studije Helena Legarda.

- Meng Đijendžu je član Politbiroa Komunističke partije, najvišeg partijskog organa, koji broji 25 članova, ali nije član Stalnog komiteta Politbiroa, koji je najvažniji organ partije i broji sedam članova. Dakle, u partijskoj hijerarhiji on stoji prilično visoko, a član je i Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine od 2012. godine, što znači da nadgleda sve poslove vezane za policiju i sigurnost - dodaje ona.

Generalno govoreći, kada član Politbiroa ide u posetu nekoj stranoj zemlji smatra se da je to relativno važan događaj i u tom smislu ima značaja.

- Teško je proceniti da li Srbija i Zapadni Balkan mogu da postanu neka vrsta odskočne daske za ekonomsku penetraciju Kine u Evropu, zato što će kineski planovi u jednom trenutku morati da budu u interakciji sa politikom Evropske unije. Ali, generalno govoreći, Kina se pozicionira na Balkanu i videćemo kuda će to dalje voditi - kaže Legarda.

- Kineske investicije u Srbiji ne bi trebalo da imaju bitan uticaj na ulazak Srbije u EU. Evrointegracija zemalja regiona definitivno je spor proces, dobijanje evropskog novca za infrastrukturne projekte u regionu takođe je spor proces, posebno u poslednje vreme kada je EU fokusirana na sopstvene probleme - objašnjava Legarda i dodaje:

- To dovodi do toga da se mnoge zemlje regiona okreću Kini jer od nje lakše i brže dobijaju fondove za te namene. To, naravno, ne znači da će te države izabrati Kinu, a odbaciti Evropsku uniju ili obrnuto. To samo znači da sada definitivno koriste prednosti obeju strana.

2024 © - Vesti online