Ponedeljak 11.09.2017.
12:11
Vestionline

Vučić: Mađari najveći prijatelji, u Srbiji "svoji na svome"

Tanjug
Predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Aleksandar Vučić u Senti

"Put u Evropu preko Budimpešte i Beča"

Vučić je u Senti, gde je uz mađarskog predsednika Janoša Adera prisustvovao obeležavanju 320 godina od Senćanske bitke u kojoj su se sukobile austrijska i otomanska vojska, ocenio da su aktuelni odnosi Srbije i Mađarske najbolji u dosadašnjoj istoriji. Po njegovim rečima, Srbiju i Mađarsku vezuje mnogo više od Dunava i 151 kilometra zajedničke granice.

U Bici kod Sente 1697. godine austrijska vojska pod komandom Eugena Savojskog nanela je težak poraz turskoj vojsci kojom je komandovao sultan Mustafa Drugi.

- Te veze sežu u daleku prošlost. Srbi na teritoriji današnje Mađarske žive od srednjeg veka, a u Pešti je 1826. godine osnovana Matica srpska kao naša najstarija ustanova kulture - naveo je Vučić dodajući da u Srbiji, prvenstveno Vojvodini, danas živi između 250.000 i 300.000 Mađara.

On je ocenio da su i Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji "svoji na svome".

- Ponosan sam na Mađare iz Vojvodine i Srbe iz Mađarske. Mađarska treba da nam bude glavni saveznik. Srbija je svojim delima pokazala da je na putu ka porodici evropskih naroda i kroz vekove je naš put u Evropu vodio preko Budimpešte i Beča - kazao je predsednik Srbije. 

Vučić je naveo i da će Srbija znati da ceni prijateljstvo Mađarske. 

- Podrška Mađarske nam mnogo znači. Nastavićemo da gradimo dobre odnose sa komšijama, jer jaka Srbija znači jak Balkan i čitav region. Srbija zna ko su joj prijatelji, zna da ceni prave prijatelje i da dobro dobrim vrati - rekao je Vučić, dodajući da veruje da je prijateljstvo dva naroda "neraskidivo ojačano".

2024 © - Vesti online