Subota 22.07.2017.
19:19
b92.net

Kameron Manter: Problem je ako zaposleni u ruskom humanitarnom centru dobiju diplomatski status

EPA/Nadeem Khaweer
Kameron Manter (Foto: Arhiva)

- Mislim da je Amerika malo sklonila fokus sa Balkana poslednjih godina, ali ljudi poput ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota održavaju taj fokus. Mislim da će nova administracija da se posveti glavnom cilju SAD a to je da Srbija i njeni susedi uđu u EU - dodao je Manter.

Kada je reč o mišljenju američke administracije o odnosu Rusije i Srbije, Manter, ističući da su njegove izjave privatne prirode, kaže: 

"Odnos SAD i Rusije je neobičan ovih dana. Većina establišmenta kritikuje Rusiju zbog Krima i sankcija. Njujork je oštar prema Rusiji, a imamo novog predsednika Donalda Trampa koji je razgovarao sa ruskim predsednikom Putinom i želi da pomogne tom odnosu. Kako će se promeniti taj odnos u mnogome će zavisiti od toga kako odnos Rusije i SAD funkcioniše na Balkanu". 

Na pitanje "da li će predstavljati problem ukoliko zaposleni u ruskom humanitarnom centru u Nišu dobiju diplomatski status?", Manter je odogovorio da bi "to mogao da bude problem". 

- Mogao bi da bude problem, ja nisam upućen i to je dogovor između diplomata, Kajl Skot bi mogao više da kaže o tome. Zavisiće dosta i od odnosa dve države, da li mogu da nastave da pomažu Srbiju i da Rusija bude prijatelj Srbije, ali i da SAD budu prijatelj Srbije - zaključio je on. 

2024 © - Vesti online