Utorak 18.07.2017.
17:27
Vestionline

"Srbi vežbaju sa Rusima i idu ka EU, a Ukrajina ne može?"

Reuters
Litvanija bi proširenje EU da se "uravnoteži"

Litvanija smatra da politika proširivanja Evropske unije mora da se preispita i "uravnoteži" tako da zemaljama koje "dele naše vrednosti i politiku", poput Ukrajine, mora da se otvori mogućnost ulaska u članstvo EU, a ne da to imaju i zemlje koje "vojno vežbaju s Rusijom".

Portal "Politiko" javlja da je Linkevičus istovremeno "u osvrtu uperenom na Srbiju rekao da neke zemlje pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama s Rusijom na našim granicama, dok druge s veoma snažnim pobudama, ojačanom javnom podrškom i suočene s vojnim pretnjama i pretnjama suverenitetu, nemaju čak ni izglede za članstvo". 

Protiv davanja Ukrajini "zelenog svetla" za perspektivu članstva u EU je više članica Unije i izjava šefa ministra Litvanije je i izraz nezadovoljstva baltičkih zemalja, a delom i Poljske i nekih skandinavskih članica Unije zbog odbijanja Srbije da prihvati politiku sankcija EU prema Rusiji. 

Litvanski je, zauzeo stav da "EU vodi neuravnoteženu politiku proširivanja... i mi ćemo ubiti celu našu politiku Istočnog susedstva zbog oklevanja oko toga". 

On je dodao da "odluke EU moraju da se rukovode zajedničkim ciljevima, a ne unutrašnjim politikama", čime je ciljao na snažan otpor, posebno Holandije, mada odbijen na referendumu u toj zemlji, da Unija odobri Ukrajini perspektivu ulaska u članstvo. 

2024 © - Vesti online