Četvrtak 13.07.2017.
22:22
O. Đoković - Vesti

Mališani iz pariskog predgrađa: U školi je lepo, al' je igra lepša

M. Miladinović
Zasluženo: Knjižice i poklon knjige za đake 

Za Blaženku se može reći da im je i mama i teta, i drugarica, jer sve zna o njima i vešta je da ih priveže uz sebe. Ponekad Blaženka na časove, pojačanja radi, dovede i svoju kćerku Unu (11), onda Una pomogne malim dijasporcima da lakše savladaju lekcije.

U Bondiju je, ipak, glavni čika Goran Vukić. Predsednik je udruženja "Sv. Sava", a u Francuskoj duže od dve decenije vodi sportske ekipe na takmičenjima u fudbalu, stonom tenisu i šahu.
Za školski završni čin mesto okupljanja bilo je po ukusu svakoga, Goran je to ovako objašnjavao:
- Opredelio sam se za stadion "Rober Gazi", nedaleko od železničke stanice. Počeo ja da brojim prisutne, 25-oro dece, još su brojniji njihovi stariji članovi porodice, pa gosti na čelu sa evropskim dijasporskim parlamentarcem Mićom Aleksićem, eto i Radojice Markovića, predsednika udruženja Montenegro i Dejana Šestovića, bivšeg rukomentnog golmana. U subotu su Crnogorci, u Roni su Boa, imali svoju skupštinu, mi se družimo, oni dolaze nama, mi njima.

Pesme iz biserne škrinje

Među male đake predsednik Goran pozvao je i poetesu Danu Dodić, a Dana iz svoje biserne škrinje izvukla svoje dečje pesmice. Dopalo se svima.

Okupljeni đaci su malo recitovali i pevali, onda im je učiteljica sa čika Mićom Aleksićem podelila knjižice i knjige, poklon Ministarstva prosvete Srbije, deca odmah navalila na čitanje, kao da su u pravoj biblioteci.

Da se upoznamo

Goranu Vukiću u udruženju pomažu Jagoda i Zoran Spasić, koji je potpredsednik i predsednik Školskog odbora, ulogu sekretara obavlja Dejan Nikolić, blagajnik je Novica Milošević, učlanjenih je 40 zemljaka. Poslednja odluka uprave "Sv. Save" je da u narednoj sezoni folklorna i fudblaska sekcija moraju da se omasove i visoko podignu kvalitet.
Bondi je parisko predgrađe u kojem, kako prijavljuje Goran, živi više od 3.000 Srba, ali i priznaje da se mnogi međusobno ne poznaju, zbog čega i pokušava da osmisli skupove na kojim bi svi shvatili da su iste gore list i složna porodica.

A ko je među njima najbolji đak? E, nema takvog, svako se u nečemu ističe, pa kad se sve sabere, kaže učiteljica Blaženka, svi su najbolji.

Potom su svi uživali u roštilju, u finišu se izljubili, većina krenu u zemlju porekla, o tome će po povratku s radošću pričati.

2024 © - Vesti online