Mali Stefan izborio važnu bitku

Lična arhiva
Nasmejan posle operacije: Stefan Miladinović

"Operacija je počela u devet časova izjutra i završena je posle 12 sati. Tumor se nalazio na nezgodnom mestu, blizu krvnih sudova, bešike i kičmenih pršljenova, tako da su hirurzi satima odvajali milimetar po milimetar tumora od okolnih organa. Na svu sreću, uspeli su i tumor je izvđen u celosti. Profesor Lof nam je rekao i da tokom duge operacije nije bilo kritičnih situacija.

Stefan je već sutradan u podne prešao sa odeljenja intenzivne nege na odeljenje za postoperativni oporavak i oseća se dobro. Strepeli smo, posebno što operacija nije završena u planiranih sedam sati. Srećom, dobijali smo informacije od doktora da operacija protiče dobro i da ne brinemo. Našoj sreći nije bilo kraja kada smo videli našeg Stefana", pisalo je između ostalog u pismu Zorana Miladinovića, oca mališana koji bije svoju najvažniju bitku - za zdravlje.

Sledi zračenje

Hirurškim zahvatom umnogome su povećane šanse za Stefanovo izlečenje, ali borba se nastavlja, budući da je ovaj mališan oboleo od retkog i veoma zloćudnog raka mekih tkiva koji se otkrije u četvoro na milion rođene dece.
"Verujemo da je uspešnom operacijom načinjen značajan korak na planu Stefanovog izlečenja. U narednim danima očekuje nas postoperativni oporavak Stefana, a potom i neka vrsta zračenja (brahi terapija ili protonsko zračenje).

Odluku će doneti profesor Stefan Bielak, direktor klinike u Štutgartu. Prošle godine izabran za najboljeg onkologa u Nemačkoj. Ako se lekari odluče za brahi terapiju, ona će se izvesti ovde u Štutgartu (još ne znamo cenu), a ako se budu odlučili za protonsko zračenje, ono će se izvesti u Proton centru u Esenu, koji nam je poslao predračun u iznosu od 84.000 evra. Za taj deo lečenja još nismo obezbedili novac u celosti. Ipak, nalazimo u dobrim rukama i nadamo se najboljem. Prezadovoljni smo pažnjom svih u klinci Olga hospital."

Nije zaboravio ni da navede ljude dobrog srca koji su pred operaciju sina bodrili suprugu i njega, na čemu se svima neizmerno zahvaljuje:
"Posebno smo srećni što smo se ovde sreli sa zaista mnogo ljudi sa prostora Balkana, koji su nas obasuli velikom pažnjom i ljubavlju. Pomenućemo samo neke od njih, poput Violete - Lole Sarić, Nišlijke koja živi u u Beblingenu, Leskovčana Snežane Đekanović, Danijele Hofman, Milane Rakić, Miloša Simića, Mande i Leona Mormera sa Kanarskih ostrva, Nade Živković i Gorana Posaveca iz Hrvatske. Zatim, Srpsku pravoslavnu crkvu u Štutgartu, gde je uoči operacije čitana večernja i jutarnja molitva za Stefanovo ozdravljenje i mnogih drugih...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Monah Stefan Jugović nam je noć uoči operacije poslao iz Minhena ikone Svetog Nektarija i Svetog Jovana, kao i ulje za pomazanje. Mnogi su nam ponudili smeštaj u njihovim domovima, ali smo se, zbog blizine bolnice, ipak odlučili da boravimo u Roditeljskoj kući. Istakli bismo, takođe, pomoć i podršku Srpskog kulturnog centra iz Zindelfingena, koji vodi Božidar Urukalo. Centar postoji četiri decenije, ima folklornu, fudbalsku, dramsku, muzičku i šahovsku sekciju, a veliki uspeh postiže folklorno društvo koje su donedavno predvodili Ljubomir, Violeta i Predrag Sarić."

Za Stefanovu operaciju se u višemesečnim humanitarnim akcijama širom Srbije prikupljao novac, ali je po njegovom dolasku u Nemačku Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uplatilo 56.630 evra, potrebnih za njegovu operaciju u Olga hospital u Štutgartu, referentnu evropsku ustanovu za lečenje ove vrste tumora.

 

Uz Miladinoviće svim srcem


Ovogodišnja Vidovdanska akademija u Štutgartu, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu i dopunskih škola na srpskom jeziku sa teritorije pokrajine Baden-Virtemberg imala je i humanitarni karakter. Prisutni su novac donirali za malog Stefana Miladinovića, a kupovinom knjige "Moje ime je Jelena", darovali priloge Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu. Dečakovim roditeljima, prikupljenih 220 evra, predala je Milana Rakić, profesor Dopunskih škola na srpskom jeziku u severnom delu pokrajine Baden-Virtemberg.

- To je bila kratka akcija, koja bi samo delićem olakšala boravak porodici Miladinović ovde u Štutgartu. U razgovoru sa roditeljima malog Stefana, saznala sam da su im mnogi naši ljudi, u velikoj meri naši zemljaci iz Leskovca i Niša, pružili podršku, a od Srpskog kulturnog centra iz Zindelfingena uručen im je iznos od 1.340 evra - kaže Rakić.

Zbog prirode Stefanove bolesti i terapija, ova porodica je smeštena u roditeljskoj kući, nedaleko od bolnice Olga hospital u Štutgartu, a kako se njihovi dnevni troškovi kreću od 100 do 150 evra dnevno, tako da će ovi prilozi biti utrošeni u te svrhe.

 

2024 © - Vesti online