Sreda 07.06.2017.
09:12
blic.rs, Vestionline

Ova reklama izazvala je pravu buru u Saudijskoj Arabiji (FOTO)

U američkoj verziji reklame na u bazenu sede muškarac, troje dece i žena i uživaju u vodi. Saudijska kompanija koja je objavila fotografiju na tviteru fotošopom je muškarca i decu "obukla", dok je ženu poptpuno izbisala i to postavljanjem lopte preko njenog lica i tela.

Razlog je naravno to što je žena u bazenu u bikiniju što strogi islamski običaji nedozvoljavaju. Čak nošenje bikinija je zakonom kažnjivo, jer prema tamošnjim shvatanjima ovaj komad odeće za plažu previše otkriva i time krši javni red i moral.

Ipak, fotošopirana verzije reklame za bazen nije naišla na razumevanje. Vrlo brzo na Tviteru se pojavila orginalna verzija reklame na kojoj se jasno vidi da umesto čudno umetnute lopte u uglu bazena nalazi se žena u kupaćem kostimu.

U komentarima ovaj potez je gotovo jednoglasno naišao na osudu. Tviteraši niu štedeli reči, pa se tako ovaj bizaran fotošop naziva i monstruoznim, smešnim ili zastrašujućim uz čitav niz različitih fotomontaža.

Inače, žene u Saudijskoj Arabiji ne smeju da nose klasičan bikini ni na plaži. Na plažu ili bazen mogu da idu isključivo u burkini, odelo za plažu koje pokriva sve osim lica. Ovaj komad odeće sredinom prošle godine izazvao je pravu polemiku u Evropi, pa čak i pozive na zabranu u nekoliko zemalja.

Sa bikinijem se spisak zabrana za žene u Saudijskoj Arabiji se ne završava. On je zapravo prilično dugačak i podrzumeva zabranu vožnje, posedovanja bankarskog računa, pa čak i razgovor sa muškarcima na ulici.

2024 © - Vesti online