Sreda 31.05.2017.
18:27
D. Matić - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Ambasador pravi predstavnik Srbije

D. Matić
Dobili ponude za nove nastupe: Velika grupa ambasadora na sceni

Harmoni festival, koji je jedan od najvećih u svetu i ove godine je bio veoma posećen, a konkurencija nikada veća. Tokom četvorodnevnog festivala svoja igračka i pevačka dostignuća publici je predstavilo više od 6.000 učesnika iz 37 država.

Takmičarski i revijalni nastupi su se odvijali paralelno na četiri bine koje su montirane u četiri hale u sklopu jednog objekta. Među više od 200 grupa bile su i tri grupe Ambasadora. Najmlađi su igrali dva kola (Aj povedi veselo i Kačarac, umetnički rukovodilac Tamara Vidić), srednja grupa izvela je Igre iz okoline Niša, a velika grupa Igre iz okoline Knjaževca (kod obe grupe umetnički rukovodilac je Tanja Paucenberger). Sve tri grupe su nastupale revijalno.

Osim folkloraša i rukovodilaca put Limburga su krenuli i roditelji jednim autobusom i sa više automobila tako da je ekspedicija Ambasadora u gradu na reci Lan brojala više od 80 članova.
Svrha ovog festivala nije samo promocija kulturno-umetničkih dostignuća već i da se omladina iz čitavog sveta upoznaje i druži. Naš su se najviše družili sa vršnjacima iz Makedonije i Mađarske, sklopljena su prijateljstva, razmenjeni telefoni, a Ambasador je upravo od novih prijatelja dobio ponudu za nastup u njihovim zemljama.

Da nas bude više

Šteta je što je Srbiju predstavljao samo jedan klub, jer u Nemačkoj imamo na desetine folklornih ansambala, a mogli bi narednih godina da budu i predstavnici iz matice jer se radi o veoma masovnoj i dobro organizovanoj manifestaciji na kojoj učestvuju folklori i horovi sa pet kontinenata i koja je pod direktnim pokroviteljstvom kancelerke Angele Merkel.

- Ovo nije naš prvi nastup na ovom festivalu, a nadam se da nije ni poslednji. Kada budemo imali malo jaču grupu pokušaćemo da nastupimo i u takmičarskom delu, ali za sada je i ovo dovoljno, najbitnije da su deca imala lep dan i stekla nova poznanstva - ističu iz uprave kluba.

2024 © - Vesti online