Sreda 31.05.2017.
18:01
G. Gligorević - Vesti

"Vesti" u Kanadi: U duši nose igru predaka

G. Gligorević
Najmlađi na sceni: Izmamili aplauz publike

Bivši igrači oduševili

Deo ogromnog Oplenčevog repertoara stvaranog 30 godina i izvedenog u podužem, troipočasovnom programu publika je pozdravila burnim aplauzom. Najmlađi, oni koji tek prave prve nesigurne korake na pozornici pobrali su, naravno, najviše simpatija.

Oduševljenje je izazvalo pojavljivanje bivših igrača Oplenca i njihovo izvođenje Igara iz Gruže i iz okoline Niša. Oni su, iako više nisu aktivni, pokazali da jednom stečeno znanje i umeće, ljubav prema folkloru, igri i svojoj tradiciji nikad ne umire. Samo je, zapravo, potrebna bila prilika pa da oni još jednom, kao i mnogo puta pre toga dok su aktivno igrali, "zapletu" kolo i u srcima i sa osmesima ponovo ožive svoj folkloraški damar.

Negovanje tradicije

Viđene lepe igre i nošnje

Drugi, a posebno prvi ansambl to veče, baš kad je i bilo veoma značajno predstaviti sve što su naučili, pokazali su koliko dobro vladaju koreografijama, scenom, igrom uopšte, koliko u duši nose i vole folklornu tradiciju iz zavičaja svojih roditelja, baka i dedova. Za svoj trud i svoje umeće nagrađeni su ovacijama iz publike. Novi koreograf i umetnički direktor Oplenca Saša Bogunović postavio je vrlo atraktivne Igre iz Pčinje , te su ova koreografija, kao i Igre iz okoline Beograda - koje je postavio Goran Mitrović ranijih godina u Oplencu, uz ostale, predstavile reprezentativni ansambl ovog SKUD-a u najboljem svetlu

Uspešan nastup hora


Nastupio je i hor Oplenca pod dirigentskom palicom Sonje Crnomarković sa dve pesme, a orkestar pod vođstvom Ivana Radovdanovića Vanile dao je svoj puni doprinos koncertu. Program je vodila Dragana Živić-Ilić.

Viđeno je mnogo novih nošnji, nakita, ukrasa, boja i haljetaka i sve to je ispisalo još jedno poglavlje Oplenčevog trajanja. Sve u cilju održavanja i negovanja srpske tradicionalne igre svih prostora na kome žive Srbi i njenog očuvanja od zaborava, prenoseći je na mlađe. A gde je igra tu je i pesma, pa su mladi folkloraši pokazali i da dobro pevaju, šteta što se u sali nisu najbolje čuli pojedinačni glasovi u solo deonicama.

Noć za istoriju

Zavičaj u srcu: Čuvari folklornog blaga

Posle koncerta, po već ustaljenom običaju, učesnici u programu i njihova publika, prijatelji i gosti družili su se do duboko u noć u prostorijama Oplenca u Misisagi. Uz posluženje koje su pripremili vredni volonteri, uz muziku i razgovor, bila je to još jedna noć koja je sada već, zapisana na stranicama Oplenčeve istorije.
 

2024 © - Vesti online