Utorak 02.05.2017.
12:30
A. Šišić - Vesti

Svedočanstvo iz utrobe Zemlje

pixabay.com
Šta li se nalazi duboko, duboko ispod nas?

Italijanski avanturista Đakomo Kazanova bio je mistična ličnost. Bio ga je glas zavodnika, manipulatora, ali i čoveka sa bujnom maštom. Opisivao je svoje pustolovine koje su se graničile sa naučnom fantastikom.

Jedno od njegovih dela "Ikosameron" izazvalo je veliku pažnju. U pet tomova na stranicama Đakomo je pisao "svedočanstvo" o neobičnom bračnom paru Britanaca koje je zadesio brodolom. Bližnji su ih otpisali da bi se oni nakon skoro jednog veka vratili na svoje ognjište izazivajući šok i nevericu sugrađana. Ono što je još fascinantnije jeste da su preživeli tragediju tako što su 81 godinu živeli u unutrašnjosti našeg sveta (Megamicres) sa civilizacijom malenih starosedelaca koja odvajkada naseljava ovo parče planete.

Ljubitelji mističnog tvrde da Kazanovin "Ikosameron" nije izmišljen, već da u Zemljinoj utrobi postoji mesto nedostupno običnom čoveku. Reč je o tvorevini zaboravljene civilizacije koja poseduje znanje koje nije s ove planete. Neki čak navode da su u samoj srži obitavali vanzemaljci i svoja znanja prenosili ljudima iz podzemlja.

Kazanova kao inspiracija

Mnogi tvrde da je Kazanovino delo pokrenulo takozvani žanr subterenske fikcije. Veruje se da su pisci poput Žila Verna u ovakvim spisima pronašli inspiraciju za svoje priče. Neki, međutim, smatraju da je začetnik teorije o svetu unutar našeg sveta Dante Aligijeri sa "Božanstvenom komedijom".

2024 © - Vesti online