Ponedeljak 01.05.2017.
02:00
Srna

Monstruozna akcija "Bljesak": Napali Srbe na spavanju, cisternom spirali krv kako bi sakrili zločin

youtube.com/Smokvin List
Ostali samo vojnici: Zločinačkom akcijom "Bljesak" Hrvati su proterali Srbe iz Zapadne Slavonije

Hrvatske vojne i policijske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvršile agresiju na Zapadnu Slavoniju, koja je tada bila zona pod zaštitom UN - takozvani sektor "Zapad" i bila je u sastavu Republike Srpske Krajine. 

Područje na kome je u to vreme živelo oko 15.000 Srba, od kojih su 4.000 bili vojnici, napalo je, prema hrvatskim podacima, oko 16.000 pripadnika hrvatske vojske i policije, a prethodno su obavestili pripadnike UN, koji su pobegli pre akcije. Srpsko stanovništvo zatečeno je na spavanju.

Srbi Zapadne Slavonije tada su krenuli u egzodus spasavajući živote, a na putu prema "mostu spasa" preko reke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. 

Duž magistralnog puta Okučani-Stara Gradiška-Okučani i u naselju Nova Varoš u Hrvatskoj 1. i 2. maja 1995. godine ležali su razbacani leševi, unakažena tela žena, dece i starijih osoba, prevrnuti traktori, konjske zaprege i stvari. 

Pripadnici argentinskog kontingenta Unprofora posvedočili su tada da su hrvatske snage cisternom spirale krv sa asfalta na putu prema naselju Nova Varoš. Ovaj put je kasnije presvučen novim slojem asfalta da bi bili sklonjeni svi tragovi ovog zločina. 

U akciji "Bljesak" preživeli civili koji nisu pobegli odvedeni su u logore za civile, pa je taj prostor ostao potpuno ispražnjen, a njihova imovina zatim je opljačkana, popaljena i uništena. 

U Gradišci će biti obeležene 22 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji. Organizatori su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, opština Gradiška i Udruženje proteranih Srba iz Zapadne Slavonije. 

Parastos žrtvama stradanja u akciji "Bljesak" biće služen i u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. 

2024 © - Vesti online