Nedelja 26.02.2017.
00:40
Vestionline

Haos u američkim medijima: Nove zabrane Trampa

Reuters
Donald Tramp objavio rat medijima u Americi

Bela kuća je u petak, pooštrivši svojevrsni "rat" protiv medija, između ostalog zabranila prisustvo BBC-ju i "Los Anđeles tajmsu", dok je konzervativnim medijima poput "Foks njuza", "1 Amerika njuz netvorka" i "Brajbart njuza" dozvolila da prisustvuju dnevnom brifingu, koji je održan bez kamera, što inače dotad nije bio slučaj.

Tom brifingu prisustvovao je izvestan broj medija koji redovno izveštavaju o Beloj kući kao deo "pula", uključujući Rojters i Blumberg.

S druge strane, AP je u znak protesta bojkotovao tu konferenciju, a AFP je protestovao što je isključen, mada je bio u "pulu" i nepozvan prisustvovao konferenciji.

Udruženje dopisnika koji izveštavaju o radu Bele kuće saopštilo je da "snažno protestuje" protiv odluke nove američke administracije, obećavši da će o tome razgovarati sa osobljem Bele kuće.

Tokom brifinga bez prisustva kamera, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je "Bela kuća pokazala ogromnu pristupačnost pri čemu su, njen tim i konferencije za novinare verovatno pristupačniji nego što je to bio slučaj sa prethodnom administracijom".

AFP napominje da nije neuobičajeno da republikanske i demokratske administracije drže konferencije za novinare odabranim medijima, ali naglašava da je jučerašnji brifing prvobitno najavljen kao redovna konferencija koja je otvorena za akreditovane medije.

Džejk Taper iz CNN-a opisao je potez nove administracije SAD kao "neamerički" i kao "neprihvatljiv od strane Trampove Bele kuće".

Kritike je izneo i "Njujork tajms", koji u uvodniku ocenjuje da je isključenje pojedinih medija "apsolutna povreda demokratskih ideala".

Neki mediji su podsetili i da je u decembru Spajser "Politiku" rekao da Trampova Bela kuća nikada neće zabraniti rad nekog medija.

Tramp je u petak oštro kritikovao medije kao "neprijatelja naroda", dan nakon što je njegov glavni strateg obećao da će se odnosi sa medijima "svakog dana sve više pogoršavati".

2024 © - Vesti online