Neka se dani tuge pretvore u dane sreće

A. Kovačević
Hvala od srca: Milena, Miloš, Bojan, Marko, Milovan i Aleksandar Tufegdžić

- Pozdravljamo Tufegdžiće i želimo da im život ubuduće donese svako dobro i sreću. Za besplatan transfer novca do srpske prestonice u humanitarne svrhe pobrinula se agencija 747 i njen vlasnik Mihailo Milićević, kome se ovom prilikom zahvaljujemo - poručili su dobrotvori iz daleke Kanade.

Kontakt

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele i mogu da pomognu porodici Tufegdžić da se izdigne iz pepela i omoguće deci sigurniju budućnost mogu da stupe u kontakt sa njima na adresu: selo Maljević, 14242 Mionica ili putem telefona na broj: +381 64 254 54 88 i u dogovoru sa njima im uputiti svoju podršku. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

Želju dobročinitelja, reporteri "Vesti" ispunili su čim pre i prosledili njihov dar, koji ih je veoma obradovao. Tom prilikom saznali smo i da im je na kućnu adresu ove mnogočlane porodice stigla pomoć od još 100 evra donatora iz Karlsruea u Nemačkoj, koji je želeo da ostane anoniman. I to nedugo pošto se priča o Tufegdžićima našla na strani Humanitarnog mosta.

- Hvala od srca na ukazanoj pomoći tim dobrim ljudima iz Kanade. Obradovali su nas, baš kao i dobrotvor iz Nemačke, sa kojima smo u kontaktu i telefonskim putem. Činjenica je da tokom zime, moja mlađa braća i ja nemamo priliku da bilo šta zaradimo u nadnici i zato nam je ova pomoć kao dar sa neba, da imamo za ono najosnovnije. Majka Ljubica još tuguje za tatom i bratom. Tugujemo i mi, ali moramo da se borimo - kazao je 27-godišnji Aleksandar Tufegdžić koji, pored majke Ljubice (49), brine i o šestoro braće i sestara.

Nažalost, sudbina je htela da na pleća ovog mladića padne teret opstanka cele porodice. Lazara, vrsnog zidara koji je bio glavni oslonac u kući i ponosnog oca jedanaestoro dece, početkom septembra u 54. godini za kratko vreme je odnela opaka bolest.

Nisu prošla ni dva meseca, a tamni oblak se još jednom nadvio nad ovom kućom. Gorki plač se ponovo prolomio selom krajem novembra, kada je najstariji Lazarev sin i brat Radivoje podlegao povredama u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali. Imao je nepunih 30 godina.

Neizmerno zahvalni

- Komšije i poznanici nam često donesu hranu, odeću, drva za ogrev. Drva za sada imamo dovoljno i zbog toga sam spokojan. Zahvaljujući ovim donacijama, imaćemo jedan period i dovoljno hrane. Da je drugačije, bili bismo u velikoj neprilici. Zato sam svima neizmerno zahvalan jer u ovom trenutku sami ne možemo sve da podmirimo - iskreno će Aleksandar Tufegdžić.

Zato Aleksandar radi i najteže poslove, samo da njegova majka, braća i sestre budu zbrinuti. Starije sestre Leposava (32), Suzana (29) i Slađana (26) koje su zasnovale svoje porodice, pomažu im, takođe, kad god mogu. Najmlađi u kući je Bojan, koji je đak prvak. Milovan (14), Miloš (16), Živka (19), Milena (20) i Marko (23) trude se i sami da Aleksandru olakšaju tešku ulogu. Imaju za račune i goli život, zdravi su i lepo se slažu, što je najvažnije, ali za bilo šta, osim toga, teško se snalaze.

Posebno tokom zimskog perioda jer posla nema, pa Tufegdžići nemaju stalnih prihoda. Bez prava su i na dečji dodatak jer poseduju nešto zemlje. U štali koja samo što se nije srušila šest koza i nešto prasadi.

Ubrzo posle mioničkog zemljotresa 1998. država im je izgradila novu kuću, pošto je stara mnogo stradala. Od tada su malo toga prinovili u nju. Da im je teško, shvatili su to i plemeniti čitaoci "Vesti" iz Kanade i Nemačke, pa otuda i njihove podrške, što Tufegdžići cene i nadaju da će im se dobro još boljim vratiti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online