Sreda 08.02.2017.
06:30
Vestionline, zadovoljna.hr

Moćna bobica koja leči: Evo zbog čega treba da jedete aroniju

pixabay.com
Dovoljno je da pojedete nekoliko bobica ili popijete čašu soka dnevno: Aronija

Bobice aronije karakteriše gorkasti ukus i plavoljubičasta boja koja otkriva kako se u ovom voću nalazi antocijanin. Ovaj prirodni biljni pigment čest je dodatak u proizvodnji napitaka, džemova i poslastica, a smatra se jakim antioksidantom koji štiti telo od delovanja slobodnih radikala.

Nedavno japansko istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazalo je da redovito uzimanje hrane bogate antocijaninom smanjuje mogućnost od povećanja telesne mase, podizanja krvnog pritiska i insulina, te preventivno deluje na stvaranje dijabetesa tipa 2.

Aronija je voće koje obiluje i tahinima, biofenolima, flavonoidama, vitaminima A, B, C i E, mineralima kalijumom, kalcijumom i gvožđem, koji stvaraju lekovitu kombinaciju s antibakterijskim, antiupalnim i antivirusnim karakteristikama.

10 supermoći aronije

1. Aronija podstiče cirkulaciju, snižava visoki krvni pritisak i holesterol te sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti.

2. Podstiče rad štitne žlezde, pa se preporučuje osobama koje pate od hipotireoze, odnosno smanjenog i usporenog rada ove žlezde.

3. Blagotvorno deluje na rad želuca i probavnog sistema. Smiruje grčeve i bol u crevima, pa zaustavlja proliv.

4. Prirodni je pokretačdetoksikacije, odnosno čišćenja jetre od toksina.

5. Pomaže kod upale žuče kese i kod žučnog kamenaca.

6. Poboljšava vid, pa je delotvorna u sprečavanju noćnog slepila i fotoosetljivosti.

7. Reguliše šećer u krvi te doprinosi boljoj funkciji gušterače.

8. Pomaže kod anemije, pa poboljšava krvnu sliku.

9. Leči urinarne infekcije.

10. Jača imunitet, sprečava nastanak sezonskih bolesti i ubrzava oporavak posle lečenja.

Osobama koje pate od gore spomenutih boljki preporučuje se ispijanje oko 30 mililitara aronijinog soka dnevno, a po mogućnosti u ranim jutarnjim satima. Sok se može ispijati i preventivno u zimskim mesecima kada haraju razne bolesti.

2024 © - Vesti online