Ponedeljak 30.01.2017.
10:38
Vestionline

Grčka upozorava Tursku: Povredili ste granice Evrope!

Reuters
Grčka predsednička garda (Foto: Arhiva)

Ministarstvo odbrane Grčke je u nedelju objavilo da je turska raketna topovnjača "zajedno sa dva čamca specijalnih snaga" ušla u grčke teritorijalne vode u blizini grupe ostrvaca pod nazivom Imija, prenosi AFP. Agencija navodi da se ova ostrvca nalaze uz tursku obalu, da Ankara polaže prava na njih i da su oko ovog stenja dve države već dugo spore.

- Želim da kažem prijateljskoj i susednoj Turskoj da treba da poštuje istoriju, prijateljstvo i dobrosusedske odnose. Nije dovoljno reći da smo prijatelji, već to prijateljstvo mora da se dokaže - rekao je Pavlopulos u intervjuu za portugalsku TV APTP.

On je ocenio da je tursko povređivanje grčkih teritorijalnih voda veoma ozbiljno jer "Turska ne samo da je povredila grčku pomorsku granicu, već i granice Evrope", prenosi MIA. 

Spor zbog suvereniteta nad pomenutim ostrvcima izbio je u januaru 1996, a najnoviji incident dogodio se u jeku obnovljenih tenzija između dve zemlje, nakon što je grčki Vrhovni sud u četvrtak blokirao izručenje osam turskih vojnih oficira koji su prebegli u Grčku posle neuspelog puča u Turskoj 15. jula 2016. 

Turska je tu odluku kritikovala kao političku i zapretila odbacivanjem sporazuma o readmisiji u skladu sa kojim Turska prihvata migrante koji ilegalno uđu na teritoriju Grčke, podseća francuska agencija.

2024 © - Vesti online