Četvrtak 26.01.2017.
14:15
Vestionline

"Greše svi oni koji računaju na Putinovu snagu i podršku"

Reuters
Nije joj prvi put da "oplete" po Rusima: Samanta Pauer

U intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu", Pauer, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu ocenivši da na duge staze taj plan neće uspeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom delovanju.

Po njenoj oceni, Dodik i njemu slični opasno greše kada računaju na "Putinove mišiće" jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

- Želela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on "veliki vođa" kojeg treba podržati: oni treba da gledaju unapred na ekonomske činjenice i shvatiti gde će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro - kazala je Pauer.

Pauer, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izveštač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocenila je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i delovanja bilo potpuno ispravno.

Izrazila je nadu da će prave procene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsednik Tramp prema Rusiji zauzme realan stav uprkos "zbunjujućim ljubaznim izjavama" o Putinu.

- Činjenice su da je predsednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio deo Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrednosti - kazala je Pauer poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primer, šta je Rusija napravila u Siriji.

2024 © - Vesti online