Četvrtak 19.01.2017.
11:24
Sputnjik, Informer

"Mi i Rusi smo sada kao fašisti, a oni antifašisti?! E pa neće moći!"

Tanjug
Privržen Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu: Emir Kusturica

- Srpski narod je jedini koji čak i u svojoj himi peva o pravdi i priziva pravdu od Boga. E, utoliko je veća i moja privrženost Rusiji, koju prizivam kao većeg brata da jednim okom gleda svet, a drugim posmatra kako mu se mali brat ponaša i šta radi - rekao je Kusturica u intervjuu za Sputnjik.

Kad je reč o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Kusturica kaže da je u pitanju čovek koji emituje ogromnu snagu.

- Putin je jedinstvena pojava zato što je on jedini džudista koji je ušao u svetsku politiku. Mislim da je rvanje sa istorijom i ta njegova istoričnost, koju uvek projektuje u razgovorima, zapravo nešto što mi delimo - objasnio je srpski reditelj.

Kako kaže, njegovo prijateljstvo sa Putinom postalo je veće onog trenutka kad je u "Politici" napisao tekst o tome da su Evropu od fašizma oslobodili Rusi, a ne Amerikanci.

- Pisao sam o jednom mom poznaniku koji je verovao da su Amerikanci oslobodili Evropu od fašizma. Rekao sam mu: "Neću da ti menjam mišljenje zato što bi to moglo da te unesreći". Upravo su Rusi oslobodili Evropu, žrtvujući više od 20 miliona ljudi, dok su Amerikanci samo učestvovali u tom oslobađanju. Stigli su 1944, onda kad je manje-više trebalo samo da se pojave - priča Kusturica.

On podseća da je u Prvi rat Amerika ušla tek 1916, u drugoj polovini, a da je u Drugi svetski rat ušla iskrcavanjem u Normandiji, tek posle žrtvovanja Rusa za oslobađanje od fašizma.

- I šta se sada dešava u svetu? Mi smo fašisti, a oni tamo su antifašisti. E pa to neće moći - poručio je Kusturica.

Baš zbog toga on misli da je Putinova pojava značajna.

- Da se samo pojavio i rekao: "Ne, Evropu nisu oslobodili sami Amerikanci, nego smo se mi žrtvovali za nju i zajedno sa saveznicima stavili tačku na Drugi svetski rat", bilo bi dovoljno. Putin je, ako ništa drugo, stao na put tome da se jedna pogrešna istorijska tvrdnja pretvori u stvarnost. Živimo u vremenu u kojem brzina razmene informacija ne obezbeđuje verodostojnost. U Francuskoj svaki drugi čovek veruje da ih je oslobodio soldat Rajan! Zato je borba za pravdu, za istinu, zapravo i borba za slobodu - zaključio je Emir Kusturica.

2024 © - Vesti online