Četvrtak 19.01.2017.
09:25
Vestionline, b92.net

Nisu svi Trampovi ljudi za Rusiju: "Amerika ne sme da veruje Kremlju!"

Reuters
Oštre reči na račun Rusije sa kojom Tramp želi da uspostavi saradnju: Niki Hejli

Niki Hejli, koja je bila u otvorenom sukobu sa Trampom tokom predsedničke kampanje, otvoreno je rekla da Amerika ne bi smela da veruje Kremlju.

- Mislim da ne možemo da im verujemo. Rusija sada pokazuje mišiće, to je ono što rade. Moramo da im stavimo do znanja da nije okej ono što su uradili u Ukrajini, na Krimu i ono što rade u Siriji - rekla je Hejlijeva.

I zločinci i saradnici

Buduća ambasadorka pri UN je rekla da veruje da je Rusija počinila ratne zločine u Siriji, tako što je iz vazduha gađala bolnice u Alepu.

- Ipak, moramo im reći da nam je potrebna njihova pomoć u borbi protiv Islamske države i oko drugih pretnji koje su nam zajedničke - rekla je ona pred odborom američkog Senata.

Ne muslimani, nego teroristi

Jedna od osnova Trampove najavljene politike je poboljšane odnosa sa Rusijom, a mnogo se govorilo i o tome da "nije odbacio mogućnost" da se napravi spisak svih muslimana u SAD.

Hejlijeva je rekla da to nije potrebno Americi, ali je naizgled podržala Trampovu ideju da se ograniči ulaz u SAD potencijalnim teroristima.

- Potrebno je da pazimo na to koje zemlje imaju teroriste - rekla je ona.

Ua UN, ua Palestina

Pred Senatom je najavila i oštriji odnos prema Iranu i nuklearnom sporazumu, iako nije bila otvoreno protiv njega. Što se tiče odnosa prema UN, Hejlijeva je kao i Tramp bila oštro protiv rezolucije o Izraelu i Palestini.

- Nigde neuspeh i neobjektivnost UN nisu očigledniji nego u odnosu prema našim bliskim saveznicima iz Izraela - rekla je ona.

O svojoj budućoj poziciji kaže:

- Mislim da će UN imati koristi od novog para očiju. U meni će imati pogled spolja na instituciju.

Niki Hejli je rođena kao Nimrata Randava, ćerka je indijskih imigranata i prva je žena guverner Južne Karoline.

2024 © - Vesti online