Subota 07.01.2017.
20:31
Vestionline, B92.net

Irinej: Crkva neće plaćati porez sve dok...

A. Čukić
Patrijarh SPS Irinej čeka povraćaj imovine 

- Utisak je da pobeđena ideologija ponovo nalazi utočište u Hrvatskoj, a na jugu pokušavaju da od Srbije otrgnu Kosovo. U istoriji nismo imali prilike u kojima se danas nalazimo. Položaj srpskog naroda u regionu je veoma težak - rekao je patrijarh. 

Dodao je i da neka dešavanja u Hrvatskoj ne raduju, poput “natpisa koje vidimo“ i “slavljena lica osuđenih pred svetskim sudovima“. 


- Ja se pitam, naša Crkva i narod se pitaju, šta je Srbija bez Kosova? Malo je zemalja i krajeva u svetu koji imaju toliko svetinja koliko ih je Kosovo imalo. Gde god da mrdnete na tom prostoru je srpska crkva, bilo da postoji ili je u ruševinama. Pećka patrijaršija je i danas rezidencija srpskih patrijarha. Nekim ambasadorima sam rekao da ne mogu da zamislim da istorijska rezidencija srpskih patrijarha bude u nekoj drugoj državi - dodao je patrijarh. 

Prema njegovim rečima, Evropa i Amerika vide težak položaj Srba na Kosovu, ali imaju neke svoje interese kada to odobravaju, a na pitanje o porezu, odgovorio je da ga SPC neće plaćati dok joj se ne vrati celokupna imovina, jer veći deo uzima država.

2024 © - Vesti online