Sreda 30.11.2016.
08:05
J. Arsenović - Vesti

Mašta, stvarnost i političke prognoze (3): Od podeljenog Sarajeva do brkate Končite

M. Karović
Nele Karajlić bio je deo Top liste nadrealista

Podsećamo vas samo na neke skečeve iz "Top liste nadrealista" koji su preduhitrili stvarnost, a nastajali su od 1984. do 1991, do prvih ratnih truba u bivšoj Jugoslaviji. Njegovi autori okupljeni u supkulturnom pokretu Novi primitivizam mogli bi da se tretiraju i kao novi Tarabići, samo da njihovo viđenje budućnosti nije bilo upakovano kao čista zezancija začinjena prepoznatljivim humorom sarajevske raje.

- Sarajevski zid i podela grada na istočni i zapadni deo (u ratnim sukobima devedesetih glavni grad BiH podeljen je na muslimanski i srpski deo)

Mašta, stvarnost i političke prognoze:

1. Kad baba Vanga potceni Trampa

2. Pošalica kao upozorenje

- Rat unutar jedne porodice, koridor u stanu i mirovne snage UN koje samo odmažu (do juče Jugosloveni i braća u krvavom građanskom ratu ljudi su i u okviru iste porodice birali različite strane, a nijedna od njih nije bila zavodovoljna misijom UN - Unproforom)

- Safet Sušić odvodi reprezentaciju na Svetsko prvenstvo (slavni fudbaler je kao selektor BiH prošle godine odveo fudbalsku reprezentaciju svoje zemlje na SP u Brazilu)

- Mir u Jugoslaviji zaključen 12. novembra 1995. godine (Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u BiH potpisan je 21. novembra 1995)

- Ograda oko SFRJ i prijem jedinog preživelog Jugoslovena u Evropsku zajednicu, u momentu kada se ona raspada (ovo bi tek trebalo da usledi, ali je sve veći broj onih koji veruju da je posle Bregzita raspad EU neminovan)

- Amerikanac koji nezainteresovano prisustvuje tuči Evropljana, te s vremena na vreme izdaje naredbe (slikovito prikazivanje uticaja SAD na potčinjenost zapadnoevropskih zemalja Vašingtonu, posebno izraženo za vreme američkih vojnih intervencija)

- Gostovanje na televiziji nindže koji trenira nindža revizore koji biju putnike bez karte (nemali broj Beograđana je osetio fizičku snagu kontrolora u gradskom prevozu nakon uvođenja novog sistema naplate karata - tzv. busplus kartica)

- Kvizovi koji ne jure znanje već ljudsko poniženje (rijaliti programi na gotovo svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom)

- Fabrika koja proizvodi "Ništa" (firme koje su registrovane sa jednim zaposlenim, a obrću milione)

- Radnici koji drže rekord u neprimanju plata (svakodnevica nakon pljačkaške privatizacije i tranzicije kojoj se ne vidi kraj)

- Brkata žena koja pobeđuje na izboru za Mis u skeču iz 1984. godine (nije bila mis ali je na Evrosongu 2014. pobedila bradata žena, tačnije Austrijanac Tom Nojvirt, pod umetničkim imenom Končita Vurst).

- "Razmnožavanje" jezika na srpski, hrvatski, bosanski, hercegovački, crnski i gorski (ovo se bukvalno obistinilo samo još fali da se Crnogorci podele na one koji govore crnski i one koji guslaju na gorskom).

SUTRA - Mašta, stvarnost i političke prognoze (4): Voleo bih da sam pogrešio

2024 © - Vesti online