Petak 21.10.2016.
10:15
Informer

EU i NATO besni: Srbiji novi ultimatum zbog Rusije i Sirije

Tanjug
Humanitarna pomoć otišla civilima u Alepu

Iako su u četvrtak oko 16 časova sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" ruski teretni avioni "iljušin" poleteli natovareni isključivo lekovima, odećom, obućom, uljem, šećerom i brašnom, NATO, SAD i EU su to protumačili kao svrstavanje Srbije na rusku stranu u ratu u Siriji.

Kako piše "Informer", žestoki pritisci na Vučića i njegov kabinet počeli su još početkom ove nedelje, kada je potvrđeno da će Srbija poslati humanitanu pomoć u Alepo. Pošto ti pritisci nisu urodili plodom, u četvrtak ujutru je, dok su ruski avioni još bili na pisti niškog aerodorma, u Nemanjinu stigla više nego jasna poruka Brisela. Našoj zemlji je poručeno da će Srbiji biti prekinuti pregovori sa EU i biće suočena sa ekonomskom blokadom ukoliko najkasnije do 31. decembra ne uvede sankcije Rusiji.

Da je Zapad zaista pobesneo zbog odluke Vlade Srbije da pošalje pomoć u Alepo, slikovito pokazuje i tekst pod naslovom "Kome Srbija šalje pomoć u Alepu?", koji je objavljen na portalu radija "Slobodna Evropa".

"Srbija, koja je otvorila pregovaračka poglavlja sa EU i sa kojom bi trebalo da usklađuje spoljnu politiku, u Siriji se pridružuje Belorusiji, Jermeniji, Kini, Azerbejdžanu i Indiji. Uz inteziviranje saradnje sa Rusijom, to problematizuje i njenu opredeljenost za evrointegracije", piše "Slobodna Evropa".

U ovom tekstu citira se i Erik Gordi, britanski stručnjak Balkan, koji otvoreno najavljuje ultimatum Srbiji.

- Ovo je okidač za to da EU počne upornije da potencira pitanja za koja je Srbiji dosad gledala kroz prste. Od toga što se nije priključila sankcijama Rusiji, do referenduma u BiH. Doći će ozbiljan pritisak. Ako Srbija hoće u EU, mora da usaglasi politiku sa politikom EU - izjavio je Gordi.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je rekao je da ne vidi apsolutni nikakav problem u slanju pomoći Siriji.

 - To nikako ne znači da se svrstavamo, nisam se suočio sa bogznakakvim pritiscima, ali i da jesam, to ništa ne menja jer je Srbija suverena država.

S druge strane, Ivica Dačić je istakao da su apsolutno neprihvatljivi pritisci da uvedemo sankcije Rusiji.

- Mnoge zapadne zemlje ne međunarodnim forumima nastupaju kao članovi grupe takozvanih prijatelja Kosova, a za to vreme mi treba da uvedemo sankcije našim prijateljima. Srbija želi u EU, ali mi nismo ludi i nećemo nikad da radimo protiv sebe. Kome može da smeta 84 komada gaća, 2.000 ćebadi ili 661 kilogram deterdženta?! Pomažemo narodu Sirije, kao što smo i drugima. To plašenje Srbije više ne prolazi - poručio je Dačić.

2024 © - Vesti online