Četvrtak 13.10.2016.
22:11
B. Božin - Vesti

Sudije iz Karlsruea zaustavljaju Kanadu?

Reuters
Berlin: Protesti protiv CETA ispred sedišta Vlade

Tužitelji žele da Ustavni sud obaveže vladu u Berlinu da glasa sa "ne" na odlučujućem izjašnjavanju Evropskog saveta ministara 18. oktobra.

- Savezna vlada i EU su od početka na velika zvona oglasile da će sprovesti sporazum, čak i protiv volje građana. I sada se to dešava, rekao je zamenik šefa frakcije Levice Klaus Ernst, a njegova koleginica iz stranke Katja Kiping poručuje da Vlada mora da uzme u obzir masovne proteste i ne sme da glasa za CETU, čak i ako žalba u Karlsrueu propadne.

Šef Zelenih Anton Hofrajter je izjavio da "CETA ubrzava globalizaciju, umesto da je racionalno reguliše, i to bi Vladi u Belinu trebalo da je konačno jasno i da sa tim prekine".

Šef SPD-a i ministar provrede, Zigmar Gabrijel, zastupaće i braniti ovaj sporazum na predstojećem sastanku u Briselu.

Sudije u Karlsrueu će najpre da razjasne da li primenom CETE nastaju nepovratne štete, a kasnije će razmotriti svih pet žalbi.

Dvoboj naroda i Vlade

Mobilisano je rekordnih više od 125.000 potpisnika žalbi. Protivnici CETE smatraju da su u opasnosti zaštita životne okoline i potrošača. Nemačka Vlada svoj stav pravda stvaranjem trgovinskog prostora skoro bez granica, što bi trebalo da rezultira ekonomskim podsticajima i novim tržištima.

2024 © - Vesti online