Ponedeljak 19.09.2016.
12:33
Vestionline

"Za budućnost EU ne treba brinuti"

Reuters
EU birokrate ubeđene u opstanak zajednice i priključenje Zapadnog Balkana

Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Eigner rekao je da njegova zemlja ima jasan stav da do proširenja treba da dođe i da između Grčke i Hrvatske ne sme da postoji "crna rupa".

- Stav Austrije je da projekat ujedinjene Evrope nije završen sve dok sve zemlje Zapadnog Balkan ne budu punopravni članovi - kazao je Eigner.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da ne treba strahovati za budućnost EU, već da treba zajedno raditi za boljitak građana.

- Srbija je puno toga uradila u protekle dve-tri godine - kazao je Benedikt i poručio da će EU nastaviti da podržava Srbiju i finansijski, kao i prenošenjem svojih iskustava i prakse.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da Srbija ne gleda EU kao "bezgrešno i savršeno božanstvo", već kao zajednicu čijim standardima teži, kako bi građani Srbije živeli bolje.

- Mi smo okrenuti ka EU, ali smo okrenuti i ka sebi - kazao je Vulin i dodao da ne treba licitirti datumom prijema Srbije u Evropsku uniju.

Ministar je naveo da Srbija ne može da utiče na to kakvo će biti političko rspoloženje u EU po pitanju proširenja, ali da može da utiče na to da bude poželjan partner i saveznik.

2024 © - Vesti online