Subota 17.09.2016.
13:07
Tanjug

"Srbija i Rusija imaće zajedničke institucije, premijer je obećao"

www.mc.rs
Rusija uvek bila najbliži saveznik: Nenad Popović

- Sledećeg meseca nas očekuju važni događaji za razvoj srpsko-ruskih odnosa. Od sastanka mešovitog komiteta vlada Srbije i Rusije, preko otvaranja počasnog konzulata Srbije u Sankt Peterburgu, do važne posete premijera Medvedeva Srbiji u drugoj polovini oktobra - naveo je Popović u intervjuu za Tass. 

Nada se, kaže, da će do tada vlada formirati institucije za saradnju sa Rusijom, kako bi Srbija mogla na najbolji mogući način da iskoristi sve pozitivne efekte i potencijale međudržavne saradnje dveju država. 

- Naša koalicija je to obećala svima koji su glasali za nas na izborima. Ja sam od premijera Srbije dobio čvrste garancije da će takve institucije biti formirane u najskorijem roku. Jer formiranje tih instutucija je u najboljem interesu, pre svega, Srbije - rekao je Popović. 

Milo gura narod u NATO

Upitan kako ocenjuje pokušaj crnogorskog državnog vrha da, bez sprovođenja referenduma, uvede Crnu Goru u NATO, Popović kaže da je to nedopustivo, jer siguran je, kaže, da više od 90 odsto građana te države to ne želi. 

On tvrdi da je srpski narod u Crnoj Gori izložen "identitetskom genocidu". 

- Svakodnevno upozoravam na kršenje osnovnih ljudskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori. Guše se prava srpskog naroda na slobodno izražavanje - naveo je šef SNP-a i dodao da zvanični Beograd zato mora energičnije da zaštiti prava i interese Srba u Crnoj Gori. 

Ocenio je da aktuelni crnogorski premijer Milo Đukanović želi da izbriše kolektivno pamćenje naroda u Crnoj Gori, da narod zaboravi da ga je bombardovao NATO i da zaboravi da mu je Rusija uvek bila najbliži prijatelj. 

Popović smatra da ti pritisci i pokušaji promene svesti naroda idu toliko daleko da vlast u Crnoj Gori sada pokušava da uspostavi nasilnu autokefalnost crnogorske crkve, po sličnom scenariju koji smo mogli da vidimo u Ukrajini. 

Nedopustivo je, istakao je, da crnogorska vlast, protivno volji naroda, gura Crnu Goru u NATO, koji je bombardovao 1999. 

- Siguran sam da više od 90 odsto građana Crne Gore ne želi da uđe u NATO. Zato se vlast u Podgorici plaši da sprovede referendum o tom pitanju. Crna Gora je uvek u svojoj istoriji bila saveznik Rusije. A pogledajte sada je vlast u Crnoj Gori, ponovo protiv volje naroda, uvela sankcije Rusiji - rekao je Popović. 

Podrška Dodiku

Na konstataciju da je njegova partija snažno podržala referendum o Danu Republike u Republici Srpskoj, iako je vladajuća koalicija u Srbiji okupljena oko SNS-a zauzela neutralni stav o tom pitanju, Popović kaže da je to put da RS učvrsti svoj suverenitet zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

Licemernim je ocenio ponašanje pojedinih zapadnih država, koje se protive referendumu a važe za najveće zaštitnike demokratskih vrednosti. 

- Zašto bi onda neko oduzeo osnovno demokratsko pravo Srbima, osim ako ne smatra da Srbi kao narod vrede manje od drugih naroda u Evropi - rekao je Popović.

Pobeđuje jedinstvena Rusija

A na pitanje šta očekuje od predstojećih izbora u Rusiji, Popović kaže da je ubeđen da će Jedinstvena Rusija ruskog predsednika Vladimira Putina odneti ubedljivu pobedu. 
- Zato Srpska narodna partija i ja lično dajemo najsnažniju podršku Jedinstvenoj Rusiji da pobedi na ovim izborima - rekao je Popović.

2024 © - Vesti online