Krave hraniteljke na poklon

D. N. Petrović
Prezadovoljni: Mihrija Murić sa sinovima
D. N. Petrović
Hvala, dragi zemljaci: Porodica Dreković

O Rizi Drekoviću (42), njegovoj ženi Fahiri (38) i deci Rijdu (8), Rifatu (7) i Ameru (4), koji su živeli u kući s ispucalim zidovima i strahovali da im se krov, dok spavaju, ne sruši na glave, pisali smo više godina.

Sve dok nisu, uz pomoć čitalaca "Vesti" i dobrih ljudi iz ovog kraja, sagradili novu kuću, vrednu oko 15.000 evra, u koju su se nedavno uselili. Dobili su i skroman nameštaj, pa sada imaju sve uslove za pristojan život. Krava i tele, vredni oko 1.500 evra, pomoći će im da se lakše prehranjuju i da od viška mleka zarade koji dinar.

Zahvalni su humanitarcima iz Luksemburga i svima koji su im, kako kaže glava porodice Rizo Dreković, svojim donacijama pomogli da mirno spavaju, a deca da se bezbedno i bez straha školuju.

Težak život u bespuću

Ponavlja Mihrija da u Stupu nema uslova za život, da njeni sinovi moraju da pešače po kiši i snegu i da suprug Abdulah nema uslove za lečenje i oporavak.
- Cilj nam je da sakupimo novac za izgradnju brvnare ili neke slične kuće na Bandžovom brdu kod Rožaja, gde je Abdulah, dok je bio u snazi, kupio plac. Deca bi bila blizu škole, a ja bih možda našla neki posao u Rožajama. Ali, to je za sada samo veliki san - kaže Mihrija.

Druga krava otišla je u ruke Mihrije Murić (33), hrabre žene koja brine o svom 53 godine starijem i šlogiranom suprugu Abdulahu Muriću (86) i sinovima Ernesu (14) i Enesu (12). Da bi prehranila svoju porodicu, lečila bolesnog supruga i školovala decu, Mihrija radi i najteže seoske poslove, ore, kopa, i kosi, a posebno je u celom kraju poznata i cenjena kao izvanredan drvoseča. Uz nekoliko novčanih donacija, čitaoci "Vesti" pomogli su joj da kupi motornu testeru kojom zarađuje hleb za svoju porodicu.

- Krava nam je došla u pravom trenutku, baš sada kad se borimo za svaki dinar i opstanak na svom ognjištu. Sami ne bismo mogli da je kupimo i bar ćemo mleka imati dovoljno. Deca su se najviše obradovala. Hvala do neba našim dobrotvorima iz Luksemburga, neka im Bajram donese mnogo radosti i neka ih, za sve što čine, Svevišnji nagradi - poručuje Mihrija.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online