Sreda 07.09.2016.
04:00
Z. Mirković - Vesti

Šta ako hakeri blokiraju bankomate?

Reuters
Sajber napadi na banke

- Masivni sajber napad na Centralnu banku Bangladeša preko međunarodne Swift
mreže, koji je imao za cilj da se dospe do milijarde dolara, a na kraju je izazvana šteta u visini od 80 miliona dolara, je početkom ove godine, ukazao na ovu opasnost - rekao je on bečkom dnevniku "Standard".

Još gori su po njemu izgledi ogromnih gubitaka po narodne banke i države zbog rizika da takvi napadi mogu izazvati pravu finansijsku krizu.

Almansi ističe da hakeri mogu da blokiraju bankomate jedne zemlje na jedan dan, a potom bi milioni građana pokušavali da novac skinu sa bankovnih računa, zato što ne veruju više u finansijski sistem.

Spora smena generacija

"Bankari moraju da budu spremni da razgovaraju sa ljudima, koji ih obično izbegavaju, na primer vojska i obaveštajne službe", uveren je Almansi koji pritom smatra da se tek, kada jedna nova generacija, koja je IT obučenija, dođe na čelo banaka, može računati na poboljšanja, ali dodaje da to može predugo potrajati.

Takođe i vesti o masovnim gubicima nacionalnih banaka mogle bi da izazovu takvu paničnu reakciju i ekonomije uvedu u haos, upozorava on.

- Vlasti moraju da započnu sa pripreme na ovakve scenarije pretnji - poručuje Almansi.
Mnoge nacionalne banke i veće banke su već bile žrtve ozbiljnih hakerskih napada i pokušaja prevare preko interneta, ali samo manji broj njih se posle ovoga priprema za "mega krizu", kritikuje ih ovaj finansijski stručnjak.

"Bankari centralne banke i šefovi ostalih banaka vide sajber bezbednost kao problem koji treba da bude prebačen na infromatičke eksperte. Međutim, to je velika greška", objasnio je on.

Po njegovim rečima, ako se ustanovi da je internet struktura jedne velike banke pogođena sajber napadom, onda šefovi moraju da odluče da li će čitav sistem biti isključen kako bi se greška pronašla.

Većina visoko rangiranih bankara, kako dodaje, nije pripremljena na ovakve odluke, jer im nedostaje tehnološko iskustvo.

2024 © - Vesti online