Utorak 09.08.2016.
10:22
Vestionline

Ameri dve godine bombarduju džihadiste: I, šta su postigli?

Reuters
Prvo stigli avioni, pa kopnene trupa, ali mira niotkuda

- Mislim da nas čekaju višedecenijski napori - kaže Čarls Lister, saradnik na Institutu za Bliski istok za AFP. 

Za ove dve godine oslobođena je skoro polovina teroritorije koju je ID držala u Iraku, kao i 20 odsto njene površine u Siriji. 

Kada je predsednik Barak Obama pokrenuo udare u Iraku u avgustu 2014. godine, zvaničnici Bele kuće su tvrdili da angažovanje američke vojske neće biti dugoročno. 

Obama je obećao i da neće poslati kopnene snage u neki novi konflikt, insistirao je da će SAD pružiti podršku i vazdušne udare, a da u borbama na terenu treba da učestvuju lokalne snage, a ne Amerikanci. 

Ipak, oko 6.500 pripadnika koalicionih snaga, uglavnom Amerikanaca učestvuje u borbi protiv Islamske države i to, većina njih u Iraku, ali neki i u Siriji, gde u okviru specijalnih operacija sarađuju sa kurdskim i arapskim borcima 

- Mi koji smo pratili razvoj Islamske države od 2010. do 2014. znali smo da će to biti veoma duga bitka, a ideja da američki vojnici neće učestvovati, bila je samo fantazija - rekao je Lister. 

Iako SAD tvrde da u koaliciji učestvuje više od 60 zemalja, u stvarnosti ceo teret nosi Amerika i nekoliko partnera. 

Ubrzo nakon prvih udara u Iraku, koaliciona kampanja proširila se na Siriju, kasnije i na Avganistan, a prošle nedelje Pentagon je tiho započeo vazsušnu kampanju na Sirt, uporište ID u Libiji. 

Ukupno, koalicija je za dve godine izvela 14.301 udar u Iraku i Siriji i to 9.514 u Iraku i 4.787 u Siriji, navodi AFP dodajući da takve oparacije dnevno koštaju oko 11,9 miliona dolara, što znači da je dosad potrošeno oko osam milijardi.

2024 © - Vesti online