Nedelja 06.06.2010.
14:17 >> 19:55h
Tanjug, Blic online

Slovenija: Završeno glasanje na referendumu

Danilo Tirk i supruga Barbara na referendumu


Pravo izjašnjavanja imalo je oko 1,7 miliona građana, a na biračka mesta je do 16 časova izašlo 30,4 odsto.

Glasali su i Slovenci koji se nalaze u inostranstvu.

Najveći odziv bio je u biračkoj jedinici Ljubljana-Centar, a najmanji u Ptuju.

Rezultat referenduma je važeći bez obzira na odziv birača, s tim da se odluka donosi natpolovičnom većinom od broja onih koji su glasali.

Iako je sporazum već dobio "zeleno svetlo" u parlamentu, vladajuće i opozicione stranke su se saglasile da se o njemu, zbog važnosti teme, izjasne i građani.

Veoma oštra predreferendumska kampanja bila je obeležena tvrdnjama vlade da je sporazum u nacionalnom interesu i u skladu sa evropskim principima i upozorenjima opozicije da će Slovenija, na arbitraži, izgubiti izlaz na otvoreno more, odnosno status pomorske zemlje.

Sporazum su, početkom novembra, u Stokholmu, potpisali premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor.

Slovenačka agencija navodi da se relativno pouzdani preliminarni rezultati mogu očekivati pre 21 časa, ali će Nacionalna izborna komisija glasove poslate putem elektronske pošte ovim rezultatima dodati u ponedeljak.

Na konačan ishod referenduma mogli bi da utiču i glasovi birača iz inostranstva, koji će biti prikupljeni do 14. juna, a zvanični rezultati biće saopšteni 29. juna.

Ovo je 13. referendum koji se održava u Sloveniji od sticanja nezavisnosti 1991. godine, a poreske obveznike će koštati četiri miliona evra, navodi STA.

Izborna tišina prekršena 43 puta
 

Izborna tišina, koja je u Sloveniji stupila u petak u ponoć, povodom današnjeg referenduma o arbitražnom sporazumu sa Hrvatskom, prekršena je već 43 puta, što je odraz oštre kampanje vladajućih i opozicionih stranaka, koje imaju suprotstavljene stavove o valjanosti tog rešenja za prevazilaženje međugraničnog spora dve zemlje.

 

Prema podacima Republičkog inspektorata za unutrašnje poslove, kršenja izborne tišine je bilo širom republike, ali još nema podataka o tome ko se oglušio o pravilo koje prati demokratsko izjašnjavanje građana.

 

Izborna tišina je, kako prenosi agencija STA, kršena na različite načine - putem medija, na Internetu, preko panoa i plakata i na druge načine.

 

Referendum je počeo jutros u sedam sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju posle 19 sati, kada će biračka mesta biti zatvorena.

2024 © - Vesti online