Utorak 28.06.2016.
13:49
Vestionline, b92

London "odmah" traži autonomiju

Reuters
Sadik Kan u ime građana Londona zahteva veću autonomiju

Glavni grad Engleske ne deli većinski stav ostatka zemlje i ubedljivo je bio za ostanak u Uniji, zbog čega je pokrenuta i peticija kojom građani Londona traže nezavisnost.

- Koliko god mi se dopadala ideja grada države, danas ne govorim ozbiljno o nezavisnosti. Ne planiram granični punkt na auto-putu, ali u ime građana Londona zahtevam veću autonomiju za grad - sada -  rekao je Kan.

Novi gradonačelnik je pred poslovnim liderima rekao da će veća autonomija zaštititi London od "neizvesnosti koja dolazi". Zatražio je njihovu pomoć, a rekao je i da dobija podršku od londonskih političara. 

 - Želimo da zaštitimo poslove iz celog sveta, koji ovde funkcionišu, želimo da zaštitimo naša radna mesta, našu imovinu i prosperitet. Ne želimo veći deo britanske pite, već samo želimo više kontrole nad parčetom koje već imamo - rekao je Kan. 

Kan je poručio i ostalim Britancima da bi i oni profitirali od veće autonomije Londona. 

 - Kada mi uspevamo ovde, onda cela nacija uspeva. Kada mi propadamo, propada cela nacija - rekao je Kan. 

Gradonačelnik je pozvao na brzu reakciju vlasti i istakao da "nema vremena za duge pregovore", a njegovu inicijativu su podržali i brojni poslovni ljudi iz Londona. 

Mediji prenose da bi London zatražio da sam određuje poreze, kao i da ima više uticaja na lokalnu ekonomiju, urbanistička rešenja, transport, zdravstvo, bezbednost i pravosuđe.

2024 © - Vesti online