Petak 24.06.2016.
17:36
Vestionline, Tanjug

Procurela "Nemačka strategija u slučaju Bregzita"

Reuters
Mogući konstruktivni pregovori Berlina i Londona o izlasku iz EU

Britanski "Gardijan" je naveo da se radi o dokumentu od osam strana koji je procureo u javnost, prenose beogradski mediji. 

U dokumentu, nazvanom "Nemačka strategija u slučaju Bregzita", navodi se da bi Berlin Londonu ponudio "konstruktivne pregovore o izlasku iz EU", ali bi "postupak razvoda", koji prema evropskim procedurama traje dve godine, bio težak. To se pre svega odnosi na pitanje uloge Velike Britanije u Evropskoj investicionoj banci.

Prema nemačkoj strategiji, nakon perioda od dve godine Nemačka vlada bi ciljala na to da Britanija dobije partnerski status odnosno da postane zemlja partner Evropske unije.

Međutim, u dokumentu se navodi i da to ne bi uključivalo i automatsko priključenje jedinstvenom tržištu, zbog straha da bi blanko pristup zajedničkom evropskom tržištu ohrabrio i druge zemlje kao što su Francuska, Austrija, Finska i Holandija da krenu stopama Velike Britanije.

- Treba obezbediti da se kroz aranžman sa Britanijom ne daju podsticaji drugim državama članicama. Domet takvih inicijativa u drugim zemljama članicama zavisio bi prevashodno od načina na koji bi se tretirala Velika Britanija - navodi se u dokumentu.

2024 © - Vesti online