Subota 18.06.2016.
09:57
Vestionline

Zbogom Rusi: Poljaci postaju gasna sila

Wikimedia/Polskie LNG S.A.
Terminal tečnog prirodnog gasa u Poljskoj

Time je, kako ocenjuje agencija AFP, napravila prvi korak ka smanjenju zavisnosti od ruskog gasa i počela da izrasta u regionalnog distributera. Poljska sada oko 40 odsto ukupnih svojih potreba za gasom podmiruje uvozom iz Rusije, jednu trećinu obezbeđuje iz domaćih izvora, a 20 odsto iz centralne Azije. 

Terminal u gradu Svinoujšće ima početni godišnji kapacitet od pet milijardi kubnih metara prirodnog gasa, koji bi uskoro mogao da bude povećan na 7,5 milijardi kubnih metara, što je neverovatnih 50 odsto ukupne poljske potrošnje gasa. 

Objekat koji nosi ime pokojnog predsednika Leha Kačinjskog, koji je poginuo 2010. godine u avionskoj nesreći u Rusiji, koštao je 720 miliona evra. Taj terminal predstavlja ključni deo plana koji Varšava naziva "Severnom kapijom" ili "Severnim koridorom", a kojim je predviđeno da Poljska preuzme vodeću ulogu kao distributer TPG-a širom centralne Evrope. 

Masivan tanker Al Nuaman, koji je iznajmio Katargas, uplovio je u Svinoujšće, na poljskoj obali Baltičkog mora, natovaren tečnim prirodnim gasom koji će biti isporučen poljskom gasnom monopolisti, državnoj kompaniji PGNiG, navodi francuska agencija.

2024 © - Vesti online