Četvrtak 09.06.2016.
09:29
Vestionline, Tanjug

Moskva: Vučiću, držimo te za reč!

Tanjug
Veruju jedni u druge: Aleksandar Čepurin i Aleksandar Vučić

Čepurin je rekao da Moskva drži premijera Srbije Aleksandra Vučića za reč i da se nada da će sastav nove vlade Srbije biti sposoban da ostvari velike zadatke u vezi sa razvojem srpsko-ruskih odnosa. 

- Imamo potpuno poverenje u izjavu srpskog rukovodstva o težnji da se ojačaju veze sa Rusijom u duhu strateškog partnerstva - rekao je Čepurin za beogradsku "Politiku". 

On je naveo da je Vučić na nedavnom susretu u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potvrdio kontinuitet srpsko-ruske saradnje i uzajamnu težnju ka produbljivanju odnosa u svim oblastima, a posebno u privrednoj sferi. 

- Važna stvar je da je za realizaciju ovih zadataka zainteresovana pre svega sama Srbija, u privrednoj, političkoj i duhovnoj sferi - dodao je Čepurin. 

On je rekao da nije u tradiciji Rusije da nameće odluke o unutarpolitičkim rešenjima i da polazi od toga da će u budućoj vladi Srbije biti odgovorni ljudi sposobni da vode računa o interesima Srbije i blagostanju njenih građana. 

Rusija zadovoljna postignutim

Čepurin je rekao da je Rusija zadovoljna rezultatima nedavnog sastanka u Moskvi Vučića i Putina, posle kog je usledio i pozitivan signal u vezi sa režimom slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EEU).

On je naveo da će se pregovori Srbije sa EEU odvijati mnogo operativnije nego sa EU, jer nema razloga za odugovlačenje i zato što će se razmatrati samo privredni aspekti, pošto je EEU za razliku od EU ekonomska unija, a pregovori traju do godinu dana. 

Prema njegovim rečima, centar razvoja premestio se na Istok, a Rusi i Srbi trebalo bi sada da budu više usmereni prema Istoku, ako žele visok tempo razvoja i napredak. 

- Ako u ovakvim uslovima Rusija i Srbija ili Kina i EEU žele da uspostave odnose koji mogu da pomognu privredni razvoj, kome to smeta? - upitao je Čepurin. 

On je dodao da je Srbija za Rusiju važan partner u ovom delu Evrope i da je ta saradnja baziranana principima ravnpravnosti, pragmatizma i uzajamnog poštovanja. 

- Čvrsto podržavamo suvenitet i teritorijalni integritet Srbije. Naši odnosi imaju ogroman potencijal i siguran sam i dobru budućnost - rekao je Čepurin.

2024 © - Vesti online