Četvrtak 19.05.2016.
12:30
S. Ban

Gde je Drakulino telo

pixabay.com
 

Ipak, pretpostavlja se da ga je na izbor imena inspirisala stvarna istorijska ličnost, rumunski grof Vlad III Cepeš, poznatiji kao Vlad Drakula. Nadimak i grofovsku titulu nasledio je od oca, koji je, kao i on, bio veoma surov.

Jeza u dvorcu

Dvorac u kome je živeo Vlad Cepeš ostao je kao svojevrsni spomenik njegovog postojanja, a on je prepun brojnih odaja koje su međusobno povezane uzanim stepenicama i hodnicima. U dvorcu se mogu videti stari muzički instrumenti i stari nameštaj. Sve odiše prošlošću, a neki tvrde da se unutra oseća čudna hladnoća koja izaziva jezu.

Vlad Drakula je vladao grubo, bio je brutalan i glas o njegovoj okrutnoj vladavini daleko se čuo. Tokom njegove vladavine ubijeno više od 30.000 stanovnika Vlaške i Transilvanije.

Zbog surovih i monstruoznih događaja koji su se prepričavali, o njemu su nastale i mnoge neverovatne priče i legende. Priču o tome da se povampirio raspiruje podatak da njegovo telo nije pronađeno u kripti crkve izgrađene na ostrvu Snagov u blizini Bukurešta.

Među Rumunima su i danas podeljena mišljenja o njemu. Jedni veruju u legendu o vampiru plave krvi, dok drugi misle da je Vlad Cepeš bio nemilosrdan vladar. Mnogi tvrde da Drakulin duh i danas kruži mestom njegovog rođenja u gradu na tvrđavi Sigišuari.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je baš ovaj grof poslužio kao inspiracija za kreiranje književnog lika Drakule, u prilog toj činjenici ide podatak da je pisac Stoker bio vrsni poznavalac dešavanja u Rumuniji u to vreme.

2024 © - Vesti online