Sreda 06.04.2016.
21:15
A. Bošković - Vesti

"Islednik" stigao u Kladovo

A. Bošković
Svetlana Matić, autor Dragan Velikić i Žaklina Nikolić

U biblioteci Centra za kulturu u Kladovu nekadašnji ambasador Srbije u Austriji i aktuelni dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić predstavio je knjigu "Islednik", a u promociji je učestvovala i književnica iz Beča Svetlana Matić.

Prisutne je pozdravila Žaklina Nikolić, direktorka Centra za kulturu, ističući da je Velikić u prilici da već drugi put predstavi svoja književna dela u gradu na Dunavu, a da je roman koji se promoviše doprineo da autor ponese po drugi put Ninovu nagradu i "Kočićevo pero" za 2015. godinu.

O romanu i biografiji autora govorila je književnica Svetlana Matić iz Beča. Istakla je da glavni junak u ovom romanu isleđuje oca, majku, sebe, vreme i države u kojima je živeo.

Dunav kao more

Nakon čitanja odabranih delova iz romana, oduševljen prirodom u ovom kraju, koja je po njemu božanstvena, istakao je da je Dunav ovde u Kladovu kao more.
Voda je za Velikića čudo, jer kada šetamo pored vode, kako reče, nikada nismo sami, jer je reka doživljaj koji ostaje.

- Ovo je priča o epohi, a okosnica romana je majka glavnog junaka. Postoji nešto univerzalno, što je svojstveno svim majkama sveta, a to je da neizmerno vole svoju decu. Tema kojom se autor bavi, između ostalog je i zaborav, a sa njom i demencija. Prepoznatljiv po preciznosti, posebnom jezičkom i istančanom stilu pisanja, roman ne ostavlja čitaoca ravnodušnim. Svako od nas može da se prepozna u ovom romanu, jer je duboko emotivan i prepun zapleta i svakodnevnih porodičnih priča.

Dragan Velikić je u vremenu kada je obavljao dužnost ambasadora Republike Srbije u Beču od 2005. do 2009. godine, svojim delima koje je, između ostalih, preveo i na nemački jezik, na specifičan način, uspostavljao most između austrijske i srpske kulture -kazala je ona.

Matićeva je prisutnima i autoru, nakon čitanja pojedinih delova iz romana, govorila svoju pesmu "Majka", koja će se naći u istoimenoj dvojezičnoj zbirci poezije na srpskom i nemačkom jeziku, a izaći iz štampe početkom maja ove godine.

Velikić je rekao da je živeo u dve epohe.

-Pisanje nije ništa drugo do dešifrovanje znakova u tkanju svakodnevice. U detalju je suština. Pisanje je putovanje kroz sebe. Naš život je pravi trezor. Kada izmišljamo i pišemo, onda to dolazi iz ličnog iskustva. Svi junaci u ovom romanu imaju svoje uzore u životu", naglasio je autor.

On je napomenuo da roman "Islednik" ima neuporedivo najviše čitalaca, sa tiražom od 50.000, pa se na neki način, može porediti sa delom Hari Potera.

2024 © - Vesti online