Subota 26.03.2016.
01:30
Vestionline

Neverovatan izum koji će olakšati dijagnostifikovanje bolesti

pixabay.com
Jedan dah će biti dovoljan za dijagnozu

Naučnici u Južnoj Koreji pozabavili su se ovim problemom i rade na razvoju ultrasenzitivnog aparata koji će samo na osnovu vašeg daha moći da uvrdi potencijalne bolesti.

Iako deluje kao naučna fantastika, ovaj koncept baziran je na činjenici da je naš dah pun raznih hemikalija, odnosno isparljivih organskih jedinjenja, koja mogu da obezbede pravi "mirisni vodič kroz zdravlje". Drugim rečima, ova jedinjenja su biomarketi koji, u odnosu na koncentraciju, mogu da ukažu na određene bolesti.

- Primera radi, aceton, H2S, amonijak i toluen mogu da ukažu na dijabetes, pbubrežne probleme, rak pluća... Sve to može da s esazna na osnovu daha i koncentracije određenih jedinjenja - objanili su članovi naučnog tima s korejskog Instituta napredne nauke i tehnologije.

- Varijacije u koncentraciji jedinjenja mogu da služe kao biomarkeri za specifične bolesti, a samim time i da spasu zdrave ljude od bolesnih - dodaju naučnici.

Južnokorejci trenutno rade na razvoju malog uređaja koji će moći da analizira gasove iz daha. U njemu će se nalaziti mnoštvo senzora, koji će tražiti određene šablone čijim poklapanjem će se otkrivati bolesti.

Tokom protekle tri godine uspešno su obavljeni testovi na otkrivanju dijabetesa, raka pluća i bubrežnih bolesti, a naučnici veruju da će veoma brzo imati i verziju koja će u realnom vremenu otkrivati i druga oboljenja.

2024 © - Vesti online