Sreda 24.02.2016.
19:15
Vestionline

"Turska više ne može da izbegne krah u Siriji"

Reuters
Erdogan ne može da ostvari svoje ciljeve

"Rusija menja raspored snaga u Siriji"

"Podrška koju ruske Vazdušno-kosmičke snage pružaju sirijskim Kurdima predstavlja nov razlog za sukobe u Siriji", smatra analitičar Džozef Mikalef, a objavljuje američki list.

Po mišljenju ovog eksperta, Rusija, pružajući podršku sirijskim Kurdima i vladinoj vojsci, menja raspored snaga na marginama sukoba u Siriji. Sirijska demokratska armija na čelu sa kurdskim odredima narodne samoodbrane, napreduje duž sirijsko-turske granice, što je pogubno za Tursku. U slučaju da osvoje graničnu oblast, Kurdi će pokušati da ujedine tursku teritoriju na kojoj žive Kurdi i Zapadni Kurdistan, oblast na severu Sirije.

"Turska spoljna politika je uništena do temelja. Pokušaji Erdogana da Tursku pretvori u centar sunitskog sveta su propali", piše Mikalef za "Hafington post".

"Situacija je za Ankaru svakim danom sve teža. Turska je u stanju konflikta sa Rusijom, što može dovesti do direktnih vojnih sukoba, u slučaju da Ankara odluči da uvede oružane snage u Siriju. Osim toga, dvosmislenost turske politike prema Islamskoj državi, kao i fokusiranje Ankare na borbu protiv Kurda, predstavljaju faktore koji vode ka konfliktu Turske i sa SAD-om", zaključuje svoju analizu Džozef Mikalef.

2024 © - Vesti online