Sreda 03.02.2016.
20:57
Vestionline

"Naoružavanje Srbije - geopolitička pobeda Rusije na Balkanu"

Reuters
Rusija koristi strateške resurse koje ima na Balkanu

Krutikov je rekao za "Sputnjik" da bi eventualna isporuka sistema protivvazdušne odbrane i aviona "mig-29" Srbiji bila u nekom smislu geopolitički korak za Rusiju, s obzirom da jednokratna isporuka ne može da bude veliki geopolitički potez.

- To ne bi bio šamar NATO-u, već bi Rusija jednostavno samo iskoristila strateški resurs koji ima na Balkanu - rekao je Krutikov.

Govoreći o tome koji bi sistemi bili najkorisniji za Srbiju, Krutikov je naglasio da su Srbiji potrebne obe vrste naoružanja - i strateško defanzivno i taktičko defanzivno, ali da izbor, pre svega, zavisi od stava srpskog Generalštaba.

Kada je reč o eventualnom reagovanju Zagreba na  nabavku naoružanja, Krutikov je podsetio  da je Zagreb bio taj koji je prvi započeo trku u naoružanju.

- Da, Srbija planira da kupi defanzivno naoružanje, ali balkanske zemlje su male i u takvim uslovima čak i nabavka defanzivnih sistema mogla bi da bude protumačena kao zveckanje oružjem. Ali, ukoliko Srbija kupi sisteme PVO i eskadrilu lovaca, to bi izjednačilo pozicije Zagreba i Beograda. A odluka o daljem nastavku trke u naoružanju zavisi od Zagreba - podvukao je on.

Krutikov je naglasio i da same šeme za nabavku naoružanja nikada nisu jednostavne, a da je izuzetak u tome Saudijska Arabija, koja plaća u gotovini i "odmah dobija sve što joj je potrebno".

- Postoji mogućnost da se otvori kreditna linija - na taj način ruski koncern "Rosoboroneksport" uspješno sarađuje sa zemljama koje imaju potpuno različite ekonomske kapacitete. Recimo, postoji mogućnost da zemlja dobije beskamatni kredit ili slično - zaključio je on.

2024 © - Vesti online