Nedelja 31.01.2016.
18:16
Vestionline

Naučnici dešifrovali ljudske misli u realnom vremenu

hungryforchange.tv
Šta li sve možemo snagom misli?

U istraživanju je učestvovala grupa od sedam ljudi koji boluju od epilepsije. Na glave ispitanika prikačene su elektrode, a cilj eksperimenta bilo je otkrivanje uzroka napada, prenosi portal "Engedžet". 

Učesnici eksperimenta posmatrali su razne slike koje su se pojavljivale na ekranu na svakih 400 milisekundi, a algoritam moždanih talasa pratio je kompjuter. Na kraju eksperimenta, program je uspeo da utvrdi 96 odsto svih slika koje su ispitanici videli, u realnom vremenu. 

- U kliničkoj medicini rezultate našeg istraživanja moguće je iskoristiti za komunikaciju s bolesnicima koji su potpuno paralizovani - naveo je neurolog Univerziteta u Vašingtonu Radžeš Rao.

Istovremeno, moskovski naučnici iz kompanije "Neurobotiks" testirali su tehnologiju koja omogućava da se kućni poslovi obavljaju uz pomoć snage misli, piše "Rosijska gazeta".

U okviru projekta "Pametna kuća" predstavljena je tehnologija koja omogućava čoveku da uključi svetlo, televizor ili, na primer, da skuva čaj snagom misli.

Princip je zasnovan na elektromagnetnim talasima koje snimaju senzori postavljeni na glavu, nakon čega ih aparatura pojačava i pretvara u komande namenjene mašinama ili robotima.

2024 © - Vesti online