Ponedeljak 04.01.2016.
08:44
S. Đurić - Vesti

De Niro "zatresao" Srbiju

youtube.com
Veliki navijač Đokovića: Robert de Niro

Nije prvi put da se srpski mediji upecaju na razne proturene izjave svetski poznatih glumaca, posebno kada pozitivno govore o Srbiji koja već decenijama nije na najboljem glasu, dok se Srbi često u holivudskim filmovima predstavljaju kao - loši momci.

Nije tajna da je De Niro veliki navijač Novaka Đokovića koji mečeve najboljeg tenisera sveta gleda iz njegove lože i strasno navija za Noleta. Za bivšu Jugoslaviju, a posebno za Srbiju vezuju ga lepe uspomene još iz perioda kada je kao nepoznat mladić pre više decenija krstario ovim prostorima.

- Sećam se vremena kad sam bio u Beogradu. To je bilo sjajno, zaista izuzetno. Grad je dobro izgledao. Siguran sam da je i danas isti, ako ne i lepši. Bilo bi zaista lepo biti tamo i snimati film. Ne znam kakve su šanse za to sada, ali moglo bi da se desi. Možda sam delom Srbin - rekao je De Niro pre sedam godina za Fonet i podsetio mnoge da je svojoj ćerki dao ime Drina po jednoj od najlepših naših reka.

I izjava Tom Henksa koju je, navodno, pre nekoliko godina dao u intervjuu za kablovsku stanicu E, da je: "Kosovo oduvek bilo srpsko i da će ponovo biti jednog dana," izazvala je lavinu komentara na Balkanu. Profil američkog glumca na Fejsbuku bio je zatrpan komentarima.

Henks je poznat u Holivudu po svom interesovanju za istorijske teme, učestvovao je zajedno sa Stivenom Spilbergom u dokumentarno-istorijskom filmu o Drugom svetskom ratu. Srbe je uporedio sa Jevrejima, koji uprkos svemu nikada nisu gubili veru u svoje korene. Henks je rastao pod okriljem brojnih religija, pa je tako bio rimokatolik, mormon, nazaren i evangelista, ali se od 1988. godine krsti sa tri prsta, a sve zbog ljubavi prema drugoj supruzi i glumici Riti Vilson, koja je odgajana u duhu Grčke pravoslavne crkve. Tako je čuveni Oskarovac postao najpoznatiji pravoslavac u Holivudu.

- Venčao sam se u istoj crkvi gde mi je žena krštena, a i naša deca su pravoslavci - rekao je Henks i dodao da za pravoslavni Božić i Vaskrs redovno ide u crkvu Svete Sofije u Los Anđelesu gde se pričešćuje sa porodicom.

Zbog ljubavi u pravoslavlje je prešao i Dej Gahan, pevač grupe Depeš Mod. I Bob Marli je umro kao pravoslavac! Bar tako tvrdi Kolin Grant, autor knjige "Ja i ja: prirodna mistika".

- Na Jamajci postoji više rastafarijan zajednica koje se zovu kuće. Marli je na početku pripadao kući koja se zvala Najbibi. Vremenom se umorio od toga i pridružio Etiopskoj pravoslavnoj crkvi - rekao je Grant.

Inspiracija u srpskoj poeziji

Istaknuti pravoslavac je i ser Džon Tavener, proslavljeni engleski kompozitor klasične muzike, koji je 1977. godine pristupio Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Uticaj pravoslavlja, naročito vizantijskog kanona, postao je dominantan u njegovim delima, po kojima je stekao svetsku slavu. Tavenerova "Zavesa hrama" iz 2003. godine komponovana je po tekstovima iz antologije "Srednjovekovna i renesansna srpska poezija 1200-1700", autora Predraga R. Dragića Kijuka.

Svoj na svome

Stiven Sigal već nekoliko dana boravi u Srbiji, gde je u Beogradu na platou ispred Narodne skupštine sa svojim bendom i publikom dočekao i Novu godinu. Čuveni akcioni heroj i junak brojnih holivudskih filmskih hitova je istakao da se u Srbiji oseća kao svoj na svome.
- Mnogo je ljudi u Americi koji ne cene moje prijateljstvo sa Vladimirom Putinom, kao i ovo sa Srbijom, ali to neće ništa promeniti. Sada mi je puno srce, došao sam na mesto gde se osećam svoj na svome - rekao je Sigal i posebno istakao da su Srbi narod koji voli.

2024 © - Vesti online