Utorak 29.09.2015.
06:00
D. Dekić - Vesti

Vučiću sudija po njegovoj volji

A. Čukić
Montaža: Andrej Vučić

Na prste politike ukazuju i vlast i opozicija. Tako je advokat Andreja Vučića, brata srpskog premijera, zbog "nastavka političkog progona premijerovog brata", zatražio i dobio ekspresnu zamenu sudije Mirjane Jovanović u postupku utvrđivanja ništavosti akta o osnivanju firme registrovane falsifikovanom ličnom kartom premijerovog brata.

U svedočenju je i Andrej Vučić naveo da su slučaj montirale bivše vlasti da bi politički diskreditovale njegovog brata. Istovremeno, bivša vladajuća Demokratska stranka optužuje aktuelnu vlast za hapšenje njihovih članova bez osnova.

Sudijska golgota

U mreži politike obreo se i slučaj sudije Vladimira Vučinića koji je sklonjen sa suđenja Miroslavu Miškoviću, iako je, kako je ovaj sudija naveo, sve radio po zakonu, pa tako i ovom biznismenu odobrio privremeno vraćanje pasoša radi puta u inostranstvo. Vučinićevoj golgoti tu nije bio kraj, jer je potom završio i pred Disciplinskim savetom Visokog saveta sudstva koji ga je proglasio krivim zbog javnog komentarisanja svojih sudskih odluka.

Kao poslednji primer navode nekadašnjeg direktora pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića koji je uhapšen nekoliko dana pošto je premijer Vučić "izašao iz ovlašćenja", rekavši da "veruje" u skora hapšenja u Vojvodini.

Prelević, uz napomenu da nije stranački opredeljen, navodi da mu je jasno što se slučaj Vučić pokušava završiti u što skorijem roku, ali smatra da tu ima toliko nejasnoća da se od sudije ne može tražiti da presudi odmah.

- Zašto bi se u tom slučaju radilo brže nego u drugim i pod kakvim je pritiskom sudija koji je dobio taj predmet - pita Prelević.

Kao srpsku "umotvorinu" ističe i primer Specijalnog suda koji ako nekog oslobodi, plaća sve troškove.

- Za dokaze su zaduženi policija i tužilaštvo, a ako oni loše rade, njihove greške plaća sud. S druge strane, i sudija koji odlučuje da li treba osloboditi ili osuditi zna da može da mu se desi da sud grca u dugovima i da ne primi platu - kaže Prelević.

S druge strane, kako ističe, mediji su se puno bavili najavljivanjem hapšenja i nizom privođenja više osoba, a da posle prilično proteklog vremena još uvek nema čvrstih argumenata protiv tih ljudi.

- Ili tu ne valja rad nadležnih organa ili nije ni bilo osnova za proces - pojašnjava ovaj advokat i nekadašnji kooministar policije. On smatra da zbog takvih stvari i drugih koje nisu harmonizovane sa evropskim standardima, Srbija četiri godine čeka na otvaranje poglavlja u pregovorima sa Briselom.

2024 © - Vesti online