Utorak 15.09.2015.
08:15
D. Dekić - Vesti

Koliko ima srpske dijaspore (3): Devet velikih seoba

A. Čukić
Aleksandar Čotrić

Stručnjak za migracije Vladimir Grečić objašnjava da su najstarije velike migracije počele posle otomanskog osvajanja, kada su mnogi ljudi bežali ispred osvajačke vojske.

- Važno je istaći da je najveći deo migranata tokom vladavine Turaka išao više prema drugim južnoslovenskim zemljama, nego na sever, odnosno na Habzburšku teritoriju. Kada je, međutim, Osmansko carstvo ušlo u period krize, posebno u poslednjoj deceniji 18. i prvoj 19. veka, migracija je krenula na sever. Posle postepenog oslobođenja Srbije od turske vladavine, posebno u periodu između 1830. i 1860. godine, mnoge srpske porodice iz Banata, Bačke, Srema i Hrvatske počele su da se doseljavaju duž reke Morave, gde su izgledi za seljake bili dobri - priča Grečić.

Kada je, prema njegovim rečima, život u Srbiji postao skuplji, siromašnije porodice su išle dalje na jug do regiona koji je oslobođen od Turaka, 1878, a slabo se tada iz Srbije išlo na druge kontinente.

- U prekookeanske seobe su u najvećoj meri išli Srbi koji su živeli na teritoriji Austrougarske monarhije i u Crnoj Gori - pojašnjava Grečić.

Predsednik parlamentarnog odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić ukazuje da su se Srbi posle devet seoba obreli na pet kontinenata.

Odlazak u bolji život

Prva velika seoba kao zametak srpske dijaspore desila se 1690. godine sa Arsenijem Čarnojevićem, a druga je usledila 1740. godine, predvođena Arsenijem Jovanovićem. Na taj način je nastajala prva dijaspora u Austriji, Mađarskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj...

Sutra - Koliko ima srpske dijaspore (4): Zemlja bez pameti

2024 © - Vesti online