Četvrtak 10.09.2015.
13:36
Tanjug

"Nije vreme za hladni rat, Evropi je potrebna Rusija"

Reuters
Rusija da se vrati u G8: Nikola Sarkozi

- Treba okrenuti stranicu tog hladnog rata sa Moskvom, što ne znači da se u svemu slažemo niti da prihvatamo ono što se dešava u Donjecku - kaže Sarkozi, predsednik stranke desnog centra "Republikanci", nekadašnje Unije za narodni pokret.
 

U intervjuu koji je objavio pariski list "Figaro", on ističe da se IS mora pobediti u narednih nekoliko meseci, ali napominje da je, da bi se delovalo u Siriji, potrebno zeleno svetlo Rusa, te da između njih i Evropljana treba otpočeti novi dijalog - u interesu obeju strana.

- Rusija treba da pokaže dobru volju pomažući međunarodnoj zajednici da pobedi IS i reši sirijsku krizu. Rusija treba da se vrati u G8 i da ukine embargo na meso - ukazuje Sarkozi.

Kad je reč o rešenju za građanski rat u Siriji, Sarkozi smatra da treba organizovati nacionalno pomirenje uključujući članove bivšeg sistema u upravljanje zemljom što je, kako naglašava, uslov za mir.

- Ono što se dešava u Siriji nas direktno pogađa. Svaki put kada je Evropa okrenula leđa Mediteranu, okrenula je leđa i svojoj budućnosti. Nemamo izbora, mora se intervenisati - konstatuje on.

Govoreći o izbegličkoj krizi sa kojom se Evropa suočava, ističe da treba ponovo utemeljiti evropsku migracionu politiku, što podrazumeva preispitivanje Šengenskog sporazuma jer, kako kaže, Šengen više ne funkcioniše.

- Treba privremeno obustaviti slobodno kretanje neevropskih državljana po Šengen zoni - ukazuje Sarkozi.

On se protivi uvođenju kvota za raspodelu migranata među zemljama članicama EU u sadašnjoj situaciji i smatra da ih treba uvesti tek nakon što se usvoji zajednička evropska migraciona politika koja, kako predlaže, treba da napravi razliku između ratnih i političkih izbeglica.

Sarkozi kaže i da treba otvoriti izbegličke centre u zemljama na periferiji Šengen zone, na istoku kao i na jugu, koje su postale zemlje tranzita za migrante koji čekaju da uđu u Evropu.

Te centre, u kojima bi izbeglice bile smeštene dok se ne utvrdi da li su ratne ili političke i kakav status im dodeliti, treba da finansira Evropa, zaključuje Sarkozi.

2024 © - Vesti online