Ponedeljak 24.08.2015.
12:32
Vesti

Zaštitnici medicine

youtube.com/Stopanja BN
Manastir Zlatenac

Sagrađen je 1427. godine, za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića i računa se u njegove zadužbine, a u isto vreme su sagrađeni Rudenica, Kalenić i Manasija.

Zlatenac je porušen u najezdama Turaka, pa prvi sledeći pisani podatak o njemu potiče iz 1718. godine, sa geografske karte Austrougarskog generalštaba, gde se navodi da je crkva srušena. Ali, već 1734. godine zapisano je da Zlatenac aktivan i da ima bratstvo. 

Poslednji put manastir je srušen 1811. godine, kada su ga Turci gađali topovima sa obližnjeg brda. Nekoliko puta je obnavljan u prvoj polovini 20. veka, ali nepotpuno ili nestručno.

Zlatenac pripada resavsko-moravskoj školi, koju čini 12 manastira povezanih sa despotovom glavnom zadužbinom, manastirom Manasija. Služio je resavskoj prepisivačkoj i književnoj školi. Bio je metoh manastira Miljkovo sve do 1980, a od tada je samostalan.

Crkva je rekonstruisana na temeljima prvobitnog hrama. Izgrađeni su i konaci, zvonik, a crkva je osveštana 1984. godine. Manastir je danas ženski. Ikone i freske je radila žička ikonopisačka škola i imaju veliku umetničku vrednost.

Drvena vodenica

Jedno od znamenitosti manastira Zlatenac je drvena vodenica na Velikoj Moravi, do koje se stiže spuštanjem niz 164 stepenika od manastirskog dvorišta. U vodenici se melje brašno koje sestrinstvo prodaje. Vodenica je otvorena za posete i svako može u njoj da se odmori ili samelje svoj kukuruz ili pšenicu

2024 © - Vesti online